Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила нюанси заповнення декларації з рентної плати за спецвикористання води

20 лютого 2023, 16:50
2205
0
Автор:
Реклама

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що Наказ № 79 набрав чинності 22 березня 2022 року, яким внесені зміни до форми податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719.

З огляду на те, що базовим податковим (звітним) періодом для рентної плати за спеціальне використання води є квартал (п. 257.1 ПКУ), платники рентної плати подають податкову декларацію по новій формі починаючи з II кварталу 2022 року та наступні звітні періоди, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди за місцем податкової реєстрації (п.п. 257.3.4 ПКУ).

Слід зазначити, що платники рентної плати за спеціальне використання води подають одночасно з податковими деклараціями контролюючим органам копії дозволу за спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (пп. 255.11.19 ПКУ).

Також, органи, які видають дозволи на спеціальне водокористування, щороку до 20 січня подають контролюючим органам та органам водного господарства інформацію про водокористувачів, яким видано такі дозволи (п.п. 258.2.5 ПКУ).

Повноваження щодо видачі дозволів на спеціальне водокористування покладено на територіальні органи Держагентства водних ресурсів.

У випадках водокористування без відповідного дозволу на спеціальне водокористування із встановленими в ньому лімітами використання води, рентна плата справляється за весь обсяг використаної води, як за понадлімітне використання (пп. 255.11.15 ПКУ). Тобто, до ставок рентної плати застосовується коефіцієнт - 5 (п.п. 255.11.13 ПКУ).

Терміни подання податкової звітності передбачені пунктом 48.19 ПКУ, зокрема для рентної плати за спеціальне використання води, звітність подається за базовий звітний (податковий) період - квартал, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду.

Платники обчислюють суму рентної плати за спеціальне використання води наростаючим підсумком з початку року, виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої) водних об'єктів, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів (п.п. 255.11.2 ПКУ).

Невід'ємною частиною декларації з рентної плати є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов'язання за відповідним видом об'єкта оподаткування. Зокрема, розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води здійснюється у додатках 5, 6 та 7 до декларації.

У додатку 5 заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток. При не заповненні рядків через відсутність значення він прокреслюються (при поданні в паперовому вигляді) або не заповнюється (при поданні засобами електронного зв'язку). Вартісні показники розрахунку зазначаються у гривнях з копійками.

Зміни та нововведення щодо подання податкової звітності у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини