Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові форми податкових декларацій з місцевих податків та зборів із 2023 року: ДПС відповіла на поширені питання

Реклама

В ГУ ДПС в Одеській області нагадали, що із 2023 року запроваджують нові форми податкових декларацій з:

- плати за землю (наказ Мінфіну від 18.02.2022 р. № 83);

- податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (наказ Мінфіну від 10.11.2022 р. № 371);

- транспортного податку (наказ Мінфіну від 30.11.2022 р. № 401);

- збору за місця для паркування транспортних засобів (наказ Мінфіну від 30.11.2022 р. № 402);

- туристичного збору (наказ Мінфіну від 30.11.2022 р. № 403).

Також податківці відповіли на актуальні питання заповнення податкових декларацій з місцевих податків та зборів.

1. До якого органу ДПС подається податкова декларація - до органу ДПС за місцем розташування об'єкта оподаткування, або до ГУ ДПС у регіоні (заповнення ряд. 6 декларації з плати за землю, ряд. 4 декларації з податку на майно, ряд. 7 декларації з транспортного податку, ряд. 7 декларації з туристичного збору, ряд. 7 декларації збору за місця для паркування)?

ДПС в межах заходів зі створення модулю з ведення обліку платежів на рівні головних управлінь ДПС в розрізі територіальних громад здійснює міграцію даних ІКП з рівня ДПІ на рівень головних управлінь ДПС. Проте незалежно від цього податкові декларації з місцевих податків і зборів надаються до органів ДПС за місцем розташування об'єктів оподаткування.

2. Скільки податкових декларацій потрібно надавати, якщо у платника є кілька об'єктів оподаткування?

Якщо об'єкти оподаткування розташовані на території однієї територіальної громади, то до відповідного органу ДПС подається одна декларація.

Якщо об'єкти оподаткування розташовані на території кількох територіальних громад, які обслуговуються одним органом ДПС, то до відповідного органу ДПС надаються декларації/додатки по кількості територіальних громад. Якщо форма декларації має додатки, то до органу ДПС надається одна декларація та до неї додаються окремі додатки по кожній територіальній громаді.

3. Який код території територіальної громади за місцезнаходженням об'єкта оподаткування має зазначатися (заповнення ряд. 7 декларації з плати за землю, заголовна частина додатку 1 та додатку 2 до декларації з податку на майно, ряд. 8 декларації з транспортного податку, ряд. 2 додатку до декларації з туристичного збору, ряд. 2 додатку до декларації збору за місця для паркування)?

У деклараціях вказують код територіальної громади як органу місцевого самоврядування. Звертаємо увагу, що населений пункт є адміністративно-територіальною одиницею і не є органом місцевого самоврядування.

У деклараціях зазначають код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої розповсюджують на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано об'єкти оподаткування.

Наприклад, декларація подається за об'єкти оподаткування, що розташовані на території Бердичівської територіальної громади Житомирської області.

Отже, для визначення коду за КАТОТТГ територіальної громади в Кодифікаторі по пошуку у колонці «Назва об'єкта» по назві територіальної громади «Бердичівська» визначаємо код цієї територіальної громади, який значиться у колонці «Третій рівень», а саме UA18020030000035625 (при цьому у колонці «Категорія об'єкта» має значиться «Н» - територія територіальних громад).

Звертаємо увагу на особливості визначення кодів за КАТОТТГ територіальних громад у м. Києві та м. Кривий Ріг. У цих містах для кожного району залишилися свої окремі рахунки місцевих бюджетів. Тому у деклараціях потрібно зазначати код за КАТОТТГ районів цих міст (відповідно до розташування об'єктів оподаткування). Коди районів містяться у колонці «Додатковий рівень».

Наприклад, якщо земельна ділянка знаходиться в місті Києві в Печерському районі, то по пошуку у колонці «Третій рівень» по коду Київської територіальної громади UA80000000000093317 визначаємо перелік всіх районів міста Києва у колонці «Назва об'єкта», та у колонці «Додатковий рівень» знаходимо код за КОАТУУ Печерського району - UA80000000000624772.

По всіх інших містах України з районним поділом колонка «Додатковий рівень» не застосовується.

4. Який код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці за місцем розташування об'єкту оподаткування та адреса розташування об'єкту оподаткування мають зазначатися. Який код за КАТОТТГ та адресу слід зазначати у разі знаходження об'єкту оподаткування за межами населеного пункту або якщо у документах на право володіння/користування (зокрема у документах старого зразка) відсутня інформація про місцезнаходження цього об'єкту (заповнення колонок 10 та 11 розділу І, колонок 11 та 12 розділу ІІ декларації з плати за землю, колонки 3 та 4 розділу І додатку 1 та додатку 2 до декларації з податку на майно)?

В деклараціях має зазначатися код за КАТОТТГ, що міститься у таблиці Кодифікатора у колонці «Четвертий рівень» або «Додатковий рівень» для міст з районним поділом. При цьому у колонці «Назва об'єкта» має значиться потрібна назва населеного пункту, а у колонці «Категорія об'єкта» має значиться одна з літер: «М» - міста/»Т» - селища міського типу/»С» - села/»Х» - селища/»В» - райони в містах.

Наприклад, об'єкти оподаткування розташовані на території села Підгородне, яке входить до складу Бердичівської територіальної громади Житомирської області, код за КАТОТТГ громади UA18020030000035625.

В Кодифікаторі по пошуку у колонці «Третій рівень» по коду UA18020030000035625 знаходимо перелік всіх адміністративно-територіальних одиниць на території Бердичівської територіальної громади, і у колонці «Назва об'єкта» знаходимо назву «Підгородне» та у колонці «Четвертий рівень» визначаємо код села Підгородне, а саме UA18020030020042194.

У разі знаходження об'єкту оподаткування за межами населеного пункту у деклараціях у вказаних колонках зазначається:

- якщо об'єкт оподаткування розташований за межами конкретного населеного пункту, то зазначається код за КАТОТТГ цього населеного пункту, а адреса зазначається умовно, наприклад «за межами села Підгородне»;

- якщо неможливо визначитися, за межами якого саме населеного пункту знаходиться об'єкт оподаткування, то у деклараціях зазначається код територіальної громади, на території якої знаходиться об'єкт оподаткування. У такому разі він має співпадати з кодом територіальної громади, що зазначений у ряд. 7 декларації з плати за землю, заголовній частині додатку 1 та додатку 2 до декларації з податку на майно. Адреса розташування у такому разі також зазначається умовно, наприклад «територія Бердичівської територіальної громади».

Якщо у документах на право володіння/користування (зокрема у документах старого зразка) відсутня інформація про місцезнаходження об'єкту оподаткування, то у деклараціях зазначається фактичне місце розташування об'єкту оподаткування.

Зміни та нововведення щодо подання податкової звітності у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини