Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки підтримало податкові пільги на придбання інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок

23 лютого 2023, 08:35
1166
0
Автор:
Реклама

Міністерство економіки підтримує законопроект № 8391 про миттєву амортизацію витрат на придбання інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок. Про це повідомила народний депутат Ніна Южаніна, член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Водночас, за словами Н. Южаніної, очільник парламентського податкового комітету Д. Гетманцев не забезпечив включення цього проекту до порядку денного комітету.

Йдеться про проект Закону України «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей врахування витрат на придбання інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок платниками податків» (від 27.01.2023 р. № 8391). Він передбачає миттєву амортизацію витрат на придбання відповідних товарів, зменшення на їх вартість оподаткованого доходу для платників єдиного податку, а також включення таких витрат до податкової знижки громадян.

Так, для юридичних осіб - платників податку на прибуток витрати на придбання та ремонт указаних товарів у 2022-23 роках не будуть підлягати амортизації та віднесуться до витрат звітного періоду (це призведе до зменшення податку на прибуток на 18% від вартості купленого/відремонтованого). Для ФОПів (крім єдинників) витрати на придбання не будуть підлягати амортизації та віднесуться до витрат звітного періоду (тобто матимемо зменшення ПДФО на 18% від вартості відповідних товарів).

Для єдинників законопроект передбачає, що витрати на придбання та ремонт указаних товарів, а також витрати на придбання 1000 літрів пального до них, зменшать оподаткований дохід (відбудеться зменшення єдиного податку на 5% від розміру відповідних витрат).

А ось для громадян витрати на придбання та ремонт інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок, а також витрати на придбання 1000 літрів пального до них, проект пропонує включити до податкової знижки. Це матиме наслідком повернення з бюджету ПДФО на рівні 18% від розміру витрат.

Зміни та нововведення щодо подання податкової звітності у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини