Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довідка-розрахунок на виплату зарплати: в ДПС надали пояснення та приклади заповнення

Реклама

ДПС розмістила консультацію для платників ЄСВ, яка допоможе вникнути помилок, які виникають під час складання довідки-розрахунку.

Довідку-розрахунок на виплату зарплати складає платник єдиного ЄСВ за формою згідно з додатком 1 до Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Мінфіну від 16.09.2022 р. № 291.

Зокрема, в рядку 1 «Заробітна плата, зазначена в платіжній інструкції або грошовому чеку» вказують суму зарплати, яка зазначена у платіжній інструкції, тобто зарплату зменшену на суму відрахувань податків та інших обов'язкових платежів, яка підлягає виплаті через обслуговуючого надавача платіжних послуг.

У рядку 1.1 «Заробітна плата, що перевищує максимальну величину, з якої справляється єдиний внесок» - сума перевищення максимальної величини фактичних витрат на оплату праці, що дорівнюють 15 розмірам мінімальної зарплати, встановленої законом, на яку нараховують ЄСВ (у 2023 році -100500,00 грн), яка зменшена на суму відрахувань податків та інших обов'язкових платежів. Наприклад: зменшена на 19,5%, тобто на розмір ПДФО та військового збору.

В рядку 1.2 «Заробітна плата працюючих інвалідів» - сума зарплати осіб з інвалідністю зменшена на суму відрахувань податків та інших обов'язкових платежів.

У рядку 2 «22% х (р. 1 - р. 1.1 - р. 1.2)» - розрахунок 22% від різниці рядків 1, 1.1 та 1.2. При формуванні довідки-розрахунку в електронній формі розрахунок зазначеного рядка здійснюється автоматично на підставі даних, заповнених в рядках 1, 1.1 та 1.2, з можливістю внесення змін платником ЄСВ при незгоді з автоматичним розрахунком.

В рядку 3 «8,41% х р. 1.2» - розрахунок 8,41% від суми, зазначеної у рядку 1.2. При формуванні довідки-розрахунку в електронній формі розрахунок зазначеного рядка здійснюється автоматично на підставі даних, заповнених в рядку 1.2, з можливістю внесення змін платником ЄСВ, у разі незгоди з автоматичним розрахунком.

У рядку 4 «Переплата єдиного внеску» - сума переплати ЄСВ, тобто за мінусом авансових платежів, здійснених до дня отримання коштів в установах надавача платіжних послуг за поточний звітний період та у поточному звітному періоді. Наприклад: до суми переплати не входить ЄСВ, сплачений до 20 березня 2023 року із зарплати за лютий та березень 2023 року.

У рядку 5 «Сума єдиного внеску, яка зазначається в платіжній інструкції та підлягає перерахуванню (р. 2 + р. 3 - р. 4)» - розрахунок суми ЄСВ, що підлягає перерахуванню. При формуванні довідки-розрахунку в електронній формі розрахунок зазначеного рядка здійснюється автоматично на підставі даних рядків 2, 3 та 4, з можливістю внесення змін при незгоді з автоматичним розрахунком.

У першому полі «Інформація для надавача платіжних послуг» - зарплата, зазначена у платіжній інструкції. У другому полі вказують дату, номер і суму платіжної інструкції на сплату ЄСВ, яка не може бути менша за суму показника у рядку 5.

Поле «Інформація для надавача платіжних послуг» є обов'язковим для заповнення платником ЄСВ. Не заповнення зазначеного поля - підстава для відмови у погодженні довідки-розрахунку.

Також, у разі погодження довідки-розрахунку через електронний кабінет треба зважати, що «позитивні» квитанції № 1 та № 2 свідчить про те, що документ пройшов перевірку на відповідність діючій формі, стандартів електронного документа, наявність обов'язкових реквізитів та зареєстрований в контролюючому органі для процедури погодження. Тож квитанція № 2 не є фінальним етапом погодження, а натомість результат завершення зазначеної процедури - надсилання платнику ЄСВ в електронний кабінет погодженої довідки-розрахунку в електронній формі або відмови у погодженні з наявними кваліфікованим електронним підписом та кваліфікованою електронною печаткою.

Насамкінець податківці навели 4 приклади заповнення довідки-розрахунку.

Переглядайте додатково статтю «Банківський контроль ЄСВ-платіжок».

Де бухгалтеру шукати актуальні форми й бланки? Усі чинні документи є в LIGA360:Бухгалтер.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини