Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про адміністративну процедуру виводить на новий рівень взаємини бізнесу і громадян із владою

28 лютого 2023, 10:55
915
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада України 17 лютого 2022 року прийняла Закон «Про адміністративну процедуру», який намагались ухвалити понад 20 років. Цей нормативно-правовий акт передбачає новий етап у взаємодії органів виконавчої влади й місцевого самоврядування з громадянами та юридичними особами в досудовому порядку. На цьому наголошує Сьомий апеляційний адміністративний суд.

Закон про адмінпроцедуру вперше в законодавчій історії України встановлює принципи адміністративного провадження та створює чіткі процедури у відносинах громадян, бізнесу і влади, зокрема:

- громадяни зможуть брати участь в адміністративному провадженні, ознайомлюватись з матеріалами справи, матимуть право бути заслуханими державним органом та вносити свої пропозиції й зауваження до моменту ухвалення рішення;

- з'являється поняття «зацікавлені особи» - люди, інтереси та права яких можуть бути порушенні внаслідок ухвалення рішення адміністративним органом;

- органи влади будуть зобов'язані обґрунтовувати адміністративні акти, мотивувати негативні рішення та роз'яснювати особам причини прийняття та порядок оскарження таких рішень;

- процедура надання послуг стане прозорою й зрозумілою, що дозволятиме зменшити корупційні ризики;

- для встановлення обставин, що мають значення для вирішення справи, адміністративний орган за необхідності з власної ініціативи зможе збирати документи та інші докази, витребовувати відомості й дані;

- з'являється простий та ефективний спосіб вирішення справ з найменшими витратами часу, коштів та ресурсів.

За Законом «Про адміністративну процедуру» особа матиме право оскаржити рішення, прийняте адміністративним органом, якщо його виконанням може бути порушено її право чи законний інтерес. Так, у судовому порядку скаржник зможе вимагати визнання адміністративного акта протиправним, зобов'язати змінити, або ж скасувати акт чи окремі його положення.

До категорії «адміністративний орган» Закон, окрім органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб, відносить й інших суб'єктів, які уповноважені здійснювати функції публічної адміністрації. Це професійні об'єднання адвокатів; дирекція публічної школи; ФОП та юридичні особи, які виконують функції публічної адміністрації.

Адміністративними актами будуть рішенні, прийняті адміністративним органом для вирішення конкретної справи (видача дозволу чи ліцензії, реєстрація місця проживання, призначення пенсії тощо) та спрямовані на набуття, зміну, припинення чи реалізацію прав та (або) обов'язків окремих осіб.

Велика відповідальність за виконання норм закону буде покладатись на адміністративні органи, які зі свого боку під час вирішення справ зобов'язані діяти розсудливо і справедливо, відповідно до норм моралі та права.

Закон «Про адміністративну процедуру» було підписано Президентом України 13 червня 2022 року, а набуде чинності він 15 грудня 2023 року, адже для його реалізації необхідно підготувати численні зміни до спеціального законодавства.

Крім того, кажуть у Сьомому ААС, аби вступ в дію Закону не застав зненацька працівників органів, які безпосередньо будуть застосовувати законодавство на практиці, їм варто детально ознайомитися з текстом закону, пройти навчання/підвищення кваліфікації щодо цієї тематики, переглянути всі внутрішні процедури щодо відповідності їх закону, підготувати шаблони нових адміністративних актів тощо.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини