Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вартість електроенергії підвисять вже весною, для бізнеса теж – аж до ринкової ціни

1 березня 2023, 15:00
1565
0
Автор:
Реклама

Подорожчання електроенергії не уникнути, бо її виробництво електроенергії не повинне бути збитковим і повинне приносити контрольований прибуток. Про це в інтерв'ю «Апострофу» розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко. За його словами, якщо виробництво електроенергії стане прибутковим бізнесом, інвестори використають всі свої можливості для того, щоб максимально задовольнити потреби ринку.

«Зараз розглядається кілька різних концепцій. Найбільш радикальна з них передбачає встановлення повністю ринкових цін на енергію. Всі решта - це різноманітні графіки підняття цін з метою пом'якшення економічних наслідків для споживачів. І, скоріше за все, навесні уряд ухвалить одну з цих стратегій, оскільки інакше кризу в енергетиці подолати не вдасться. Окремо від себе зазначу, що чим радикальніший варіант буде ухвалено, тим швидше в ринок прийдуть інвестиції», - сказав Юрій Бойко.

Щоб нівелювати соціальну напругу радник прем'єра назвав такі засоби, як адресні монетарні субсидії для незахищених верств населення. «Якщо замінити поточну систему субсидування всіх споживачів на весь обсяг спожитої енергії цільовою допомогою незахищеним верствам населення, на субсидії доведеться витратити близько 40 мільярдів (оцінка 2021 року) гривень на рік. Така стратегія обійдеться платникам податків дешевше, і при цьому дозволить захистити громадян з найнижчими рівнями доходу. Натомість ті, хто може сплачувати за енергію, будуть це робити», - зауважив радник очільника уряду.

Ціна енергії для кінцевого юридичного споживача, тобто для бізнесу, також може зрости. Це, до речі, носитиме, швидше за все, сезонний характер. «Можна вже констатувати, що для ефективного бізнесу підвищення вартості енергії не стане нездоланною перешкодою, зате енергетика отримає потужний стимул для відновлення і розвитку», - вважає Юрій Бойко.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини