Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повна заборона автобусів з двигунами внутрішнього згорання – дату визначили у новому Законі

2 березня 2023, 10:05
799
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів (реєстр. №8172).

Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус повідомляє, що Закон надає стимули для розвитку мережі зарядної інфраструктури, що в результаті призведе до зростання кількості електромобілів і електробусів на дорогах та зменшить кількість «брудного» транспорту. Так, Законом передбачено:

- спрощені земельні вимоги щодо розміщення електрозарядних станцій;

- спрощення і здешевлення приєднання автозарядок до електромереж (без плати за потужність при приєднанні до кінця 2024 року);

- можливість встановлення автозарядних станцій для ОСББ в межах існуючої потужності;

- передбачається пільгове (без плати за потужність) приєднання до мереж НЕК "Укренерго" energy storage до кінця 2024 року.

Також законопроект запроваджує обмеження на закупівлю і експлуатацію автобусів з двигунами внутрішнього згорання (ДВЗ), що використовуються у сфері громадського транспорту. З 2036 року діятиме повна заборона на експлуатацію автобусів з ДВЗ (крім водневих і метанових). При цьому місцева влада матиме право коригувати термін запровадження таких обмежень.

У Міненерго стверджують, що ухвалення цього закону дозволить зменшити залежність України від імпорту енергетичних ресурсів та сприятиме економічній вигоді у зв'язку з меншою вартістю електроенергії порівняно з іншими видами палива. Передбачається, що на міських автобусних маршрутах загального користування у містах із загальною чисельністю населення понад 250 тисяч осіб кількість електробусів у відсотковій частці серед парку автобусів повинна становити не менше 25 % на 1 січня 2030 року та не менше 50 % на 1 січня 2033 року.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини