Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За порушення строків сплати податків штрафують незалежно від поважності причин – Верховний Суд

Реклама

Порушення строків сплати грошових зобов`язань за незалежних від платника податків причин не можуть бути підставою для звільнення платника податків від відповідальності за несвоєчасну сплату податків - ВС підтримав висновки суду апеляційної інстанції та позицію Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків у справі № 280/1006/21.

В розглянутій справі судами попередніх інстанцій встановлено, що платник податків не надав доказів своєчасного та у повному обсязі сплати податкових зобов`язань з ПДВ та/або погашення податкового боргу з цього податку за спірний період, що обґрунтовано свідчить про наявність підстав для штрафу, визначеного ст. 126 ПКУ.

Платника податків не мав об`єктивної можливості та правових підстав своєчасно сплатити грошові зобов`язання з ПДВ за наявності заборгованості по виплаті зарплати перед найманими працівниками. Бо законодавство вимагає сплатити податкові платежі лише після погашення у повному обсязі існуючої заборгованості по виплаті зарплати.

Верховний Суд зауважив, що позивач не заперечував факт несвоєчасної сплати податкових зобов`язань з ПДВ, проте вказав, що несвоєчасна сплата податкового зобов`язання зумовлена об`єктивними обставинами, які не залежать від його волі.

В ст. 126 ПКУ не передбачено умов, за яких несвоєчасна сплата податкових зобов`язань може вважатись такою, що відбулась з поважних причин. Навпаки, нормами ПКУ передбачено обов`язок платника своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати податкові зобов`язання, незалежно від будь-яких обставин, а у випадку невиконання такого обов`язку контролюючий орган зобов`язаний застосувати до платника відповідні фінансові санкції.

Тому Касаційний адміністративний суд резюмував, що сплата позивачем податкового боргу, яка відбулась з порушенням строків сплати грошових зобов`язань згідно доводів позивача за незалежних від нього причин та за відсутності його вини не можуть бути підставою для звільнення позивача від відповідальності, а тому підстави для визнання оскаржуваного рішення протиправним відсутні.

Джерело: сайт ДПС.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Додатково ознайомтеся:

- Верховний Суд підтримав ДПС у питанні правомірності нарахування пені;

- Верховний Суд прийняв нове рішення щодо питання бюджетного відшкодування ПДВ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини