Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної: чи розцінюється як прогул

Реклама

В Південно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці відповіли на низку питань, які стосуються переходу із дистанційної роботи на звичайний режим роботи:

- як діяти працівнику, який не хоче працювати у звичайному режимі та бажає продовжувати працювати дистанційно;

- чи зобов'язаний роботодавець задовольнити прохання працівника та подовжити йому дистанційний режим роботи;

- чи може працівник в односторонньому порядку встановити собі дистанційний режим роботи з посиланням на обставини воєнного стану;

- чи законні дії роботодавця, який в табелі обліку робочого часу відмічає працівників, які не вийшли на свої робочі місця після припинення дистанційного режиму роботи, як відсутні на робочому місці з невідомих причин.

Дистанційною роботою уважають ту, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Однак згідно абзацу 6 ст. 602 КЗпП за погодженням між працівником і роботодавцем виконання дистанційної роботи може поєднуватися з виконанням працівником роботи на робочому місці у приміщенні чи на території роботодавця. Особливості поєднання дистанційної роботи з роботою на робочому місці у приміщенні чи на території роботодавця встановлюють трудовим договором про дистанційну роботу.

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) роботодавця без обов'язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі (абзац 11 ст. 602 КЗпП).

Тож дистанційна робота виконується за погодженням між працівником і роботодавцем та не може бути впроваджена в односторонньому порядку. А дії роботодавця, який в табелі обліку робочого часу відмічає працівників, які не вийшли на свої робочі місця після припинення дистанційного режиму роботи, як відсутні на робочому місці, є законними.

Додатково читайте:

- Дистанційна робота: умови, вимоги й обмеження;

- Дистанційна робота: форма трудового договору

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини