Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкові пільги із податку на нерухомість і плати за землю на територіях бойових дій хочуть переглянути – Южаніна

Реклама

Нардеп Н.Южаніна повідомила, що податкові зміни, якими Верховна Рада зобов'язала Уряд затвердити для цілей ПКУ перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, за яким з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, мешканці таких територій звільнялися б від сплати податку на нерухомість і плати за землю, не будуть виконані і застосовані відповідно.

Бо наразі на робочій групі в комітеті обговорили новий варіант ініціатив.

Пільгу з плати за землю планують обмежити 1 числом місяця, що настає через 6 місяців після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації. Це означає, якщо проживаєте в Бучі (яку деокуповано 01.04.2022 року), то вже з 1 жовтня 2022 року мусите сплачувати податок за землю.

Те ж саме стосується мінімального податкового зобов'язання за землі с/г призначення.

Щодо податку на нерухомість, то його не доведеться сплачувати за 2021-й та наступні роки за знищене майно.

Проте, якщо будівля пошкоджена, то нарахування податку за такими об'єктами нерухомого майна відновлюється починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об'єкти визнані придатними для використання.

Водночас нараховуватися податок на нерухомість буде, так само як і випадку із земельним податком, за всі періоди після 6 місяців після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації.

Той же приклад деокупованої Бучі - за листопад і грудень 2022 року вже треба сплатити податок. Якщо навіть особа досі не повернулася, податок сплатити все одно мусите.

Мінреінтеграції (яке буде формувати перелік територій) взагалі ці нові ініціативи вважає ідеальними, бо за 6 місяців економічна активність і громадян, і бізнесу, на їх думку, на деокупованих територіях чи територіях активних бойових дій вже відновилась.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини