Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлений порядок роботи митниць при вирішенні питань класифікації товарів застосовується із 14 березня

Реклама

Починаючи із 14 березня 2023 року діє наказ Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття та оприлюднення рішень щодо зобов'язуючої інформації, розгляду звернення підприємства про продовження строку використання рішення щодо зобов'язуючої інформації, відшкодування коштів за проведення досліджень (аналізів, експертиз) проб (зразків) товарів для прийняття митним органом рішень щодо зобов'язуючої інформації та внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» від 23.12.2022 р. № 455.

В Мінфіні наголошують, що ним затверджені, зокрема, порядок:

- прийняття рішень щодо зобов'язуючої інформації з питань класифікації товарів та визначення країни походження товарів, у тому числі форми заяв та рішень;

- продовження строку використання таких рішень;

- дослідження (аналізу, експертизи) проб (зразків) товарів для прийняття митним органом рішень.

Також оновлено порядок роботи митних органів при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України. Це пов'язано із запровадженням рішень щодо зобов'язуючої інформації з питань класифікації товарів.

Рішення щодо зобов'язуючої інформації, строк дії яких складає 3 роки (з можливістю подальшого продовження), гарантують бізнесу правову визначеність та незмінність позиції митних органів щодо класифікації товарів або визначення країни походження таких товарів.

Це підвищуватиме рівень прогнозованості та передбачуваності зовнішньоекономічної діяльності, у т. ч. надає можливість бізнесу заздалегідь володіти інформацією про рівень ввізного мита, яким оподатковуватиметься товар при імпорті.

Окрім «нових» товарів, які ще не імпортувалися в Україну, підприємство також має право отримати рішення щодо зобов'язуючої інформації щодо товарів, митне оформлення яких вже здійснювалося. Наявність рішення митних органів щодо класифікації товарів не буде підставою для відмови у прийнятті рішення щодо зобов'язуючої інформації з питань класифікації товарів. При цьому, після прийняття рішення щодо зобов'язуючої інформації воно стане обов'язковим для виконання як підприємством, так і митним органом.

Якщо митний орган скасовує надане ним рішення щодо зобов'язуючої інформації у зв'язку із внесенням змін до законодавства, підприємство може звернутися до митниці та отримати право користуватися таким рішенням ще на строк до 6 місяці. Це дозволить завершити зовнішньоекономічні операції на тих умовах, що були визначені у скасованому рішенні.

Шукаєш роз?яснення законодавчих норм? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини