Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли зупиняється нарахування пені за порушення строків розрахунків за експорт та імпорт товарів

Реклама

Головне управління ДПС у Запорізькій області, нагадало, що при встановленні НБУ граничного строку розрахунків за операціями резидентів з імпорту товарів їх поставка здійснюється у строки, зазначені в договорах, але не пізніше встановленого НБУ граничного строку розрахунків з дня авансового платежу (попередньої оплати) (ч. 3 ст. 13 Закону № 2473).

Порушення резидентами строку розрахунків, встановленого згідно із ст. 13 Закону № 2473, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3% суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

Така відповідальність не застосовується до резидентів-суб'єктів господарювання, що вчинили відповідне правопорушення, якщо імпортні операції не можуть бути завершені внаслідок дії постанови КМУ «Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації» від 09.04.2022 р. № 426 (п. 13 ст. 16 Закону № 2473).

Коли виконання договору зупиняється у зв'язку з виникненням форс-мажорних обставин, перебіг строку розрахунків та нарахування пені зупиняється на весь період дії форс-мажорних обставин та поновлюється з дня, наступного за днем закінчення дії таких обставин.

Шукаєш роз?яснення законодавчих норм? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини