Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підписано Закон про компенсації за знищене та пошкоджене під час війни житло – хто і як отримає

21 березня 2023, 16:50
1248
0
Автор:
Реклама

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України, який запроваджує механізм компенсації за знищене та пошкоджене житло, про це інформує Мінінфраструктури. Йдеться про законопроєкт №7198, який визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки та прийняття рішення щодо її надання, а також можливості її використання для отримання нового житла. Ми вже детально інформували про ключові положення цього законопроекту.

Так, отримати компенсацію за знищене та пошкоджене майно зможуть:

- власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків;

- замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків (фізособи);

- фізособи, які здійснили інвестування/фінансування будівництва;

- члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;

- спадкоємці вищевказаних осіб.

Захистити своє майно від рейдерів і шахраїв допоможе сервіс SMS-Маяк. Як перемогти їх у судових баталіях навчить система VERDICTUM. Тримати руку на пульсі чергових новацій у законодавстві від нашої влади буде легко у LIGA360.

Також право на компенсацію мають ОСББ, управителі, ЖБК. Це стосується відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Подати заяву на компенсацію можна буде через Дію, ЦНАП, органи соцзахисту або ж нотаріуса. Рішення щодо надання компенсації буде прийматись органами місцевого самоврядування, які створюватимуть відповідні Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Ці комісії розглядатимуть заяви, проводитимуть огляд зруйнованого житла та визначатимуть суму компенсації. Розмір компенсації вираховуватиметься відповідно до спеціальної методики, яка наразі розробляється урядом.

Зокрема, особи, чиє житло було зруйновані, отримають житловий сертифікат, який відображатиме суму компенсації, та протягом 5 років зможуть його використати для придбання нового житла.

Своєю чергою, народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк заявила, що ситуація із виконанням закону про компенсацію за знищену чи пошкоджену нерухомість доволі непроста, і в процесі його реалізації ще будуть вноситися зміни. Зокрема ті люди, житло яких було зруйноване до повномасштабного вторгнення, теж мають отримати відшкодування. «Тому підписаний Президентом України закон про компенсацію за знищене чи пошкоджене житло ще буде доопрацьовуватися. Відповідні правки вже готуються», - зазначила парламентарій.

За її словами, комісії, які формуються у громадах, не дозволятимуть кумам, родичам чи знайомим місцевого керівництва отримувати компенсації позачергово. «Так не буде, оскільки діятиме електронний реєстр і черговість отримання компенсацій визначатиметься саме за цим реєстром. Що стосується наших захисників-військовослужбовців, багатодітних сімей, тих, хто був поранений, вони будуть подані першочергово. Зараз зареєстровано близько 22 млн кв метрів зруйнованого житла. На компенсацію всім потрібно близько 1 трлн грн. Сьогодні ми маємо в державному бюджеті арештованих активів РФ на суму 17 мільярдів. Цього достатньо для старту, а от далі будемо працювати», - сказала народна депутатка.

Вона також додала, що компенсацію свідомо вирішили надавати не «живими грошима», а сертифікатами, щоб кошти залишалися в економіці нашої держави, а не перекочували за кордон.

Шукаєш роз?яснення законодавчих норм для бухгалтерського обліку? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини