Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правила державного нагляду за бізнесом хочуть кардинально поміняти

22 березня 2023, 10:55
763
0
Автор:
Реклама

На засіданні парламентського Комітету з питань економічного розвитку було розглянуто проект Закону України про основні засади державного нагляду (контролю) (реєстр. №5837 від 05.08.2021), метою якого є удосконалення засад державного нагляду (контролю), уніфікації процедури здійснення заходів державного нагляду (контролю), а також виключення неефективних та обтяжливих норм державного контролю, що містить чинний Закон про держнагляд.

Прийняття зазначеного законопроекту забезпечить переорієнтацію системи державного нагляду (контролю) з домінуючої на сьогодні карально-репресивної на превентивну і ризик-орієнтовану, створення системи державного нагляду (контролю), що сприяє встановленню сприятливого середовища для провадження господарської діяльності, розвитку малого і середнього підприємництва, залученню інвестицій.

LIGA360 - на підтримку українського бізнесу. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів для роботи. Деталі акції за посиланням.

Серед іншого, законопроект передбачає:

- запровадження аудиту діяльності суб'єкта господарювання, що дозволяє такому суб'єкту попередити порушення законодавства, залучивши фахівців органу держнагляду або незалежної організації з метою виявлення, попередження та усунення порушень вимог законодавства до початку проведення планового заходу держнагляду та без застосування санкцій;

- встановлення права органів держнагляду звертатися до суду у разі створення перешкод суб'єктами господарювання під час здійснення заходів держнагляду;

- залучення громадськості до розгляду звернень суб'єктів господарювання щодо оскарження дій (бездіяльності) посадових осіб та рішень органів держнагляду;

- запровадження уніфікованої процедури оскарження розпорядчих документів та рішень щодо застосування санкцій;

- оперативного вжиття заходів реагування органами держнагляду щодо повного або часткового зупинення виробництва або реалізації продукції, виконання робіт, експлуатації будівель, машин та механізмів, надання послуг, які становлять загрозу для життя та/або здоров'я людини, навколишнього природного середовища;

- встановлення можливості збільшення періодичності здійснення заходів держнагляду відносно суб'єктів господарювання, діяльність яких віднесена до середнього та незначного ступенів ризику, на період дії укладеного договору страхування цивільної відповідальності за шкоду, яку може бути заподіяно навколишньому природному середовищу, життю, здоров'ю та майну третіх осіб унаслідок порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства.

Народні депутати України - члени Комітету з питань економічного розвитку ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини