Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агроекспортери обговорили механізм встановлення мінімальних експортних цін

Реклама

Агроасоціації провели онлайн-зустріч 20 березня 2023 року, на якій обговорили порядок Кабміну, за яким визначатимуться та розраховуватимуться мінімальні експортні ціни. В обговоренні взяли також участь представники Мінагрополітики, секретаріату Податкового комітету ВРУ та Мінекономіки.

На порядку денному - Закон щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану (№ 2881-IX), яким передбачено внесення змін до ПКУ та деяких інших законодавчих актів. Аби механізм, передбачений цим Законом, запрацював, треба також ухвалити зміни до Митного кодексу, які наразі готує до внесення секретаріат Податкового комітету ВРУ.

«Разом з експортерами ми хочемо дійти консенсусу щодо того, на підставі яких джерел інформації та як саме визначатиметься мінімальна ціна. З якою періодичністю та на який строк будуть встановлюватися такі мінімальні ціни. Як визначатиметься мінімальна ціна, якщо контракт укладено за декілька місяців до здійснення експорту», - зазначив радник Міністра аграрної політики та продовольства.

При обговоренні представники асоціацій наполягали на тому, що помилково в українських реаліях при визначенні мінімальних цін застосовувати котирування світових бірж. Коректніше брати інформацію з відповідних аналітичних агентств, у тому числі державних, щодо експортних цін в українських портах чи на інших пунктах перетину кордону.

Представники УКАБ запропонували визначати мінімальну ціну, беручи середню ринкову ціну за умовами CIF-порт без ПДВ за курсом НБУ та зменшуючи її на 40 %, за умови перегляду не рідше, ніж раз на місяць.

За результатами наради сторони домовилися, що найближчим часом представники агроасоціацій аргументують свої пропозиції, а також представлять конкретні редакції норм, які допоможуть вирішити вищезгадані проблеми. Далі Мінагрополітики, секретаріат Податкового комітету, Мінекономіки та НБУ опрацюють усі пропозиції та запропонують оптимальне рішення.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини