Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Раді пропонують посилити захист податкової інформації від несанкціонованого доступу

Реклама

Нардепи звернули увагу на забезпечення захисту податкової інформації в Інформаційних системах податкових органів.

Вони відсилають до ст. 74 ПКУ, за якою систему захисту податкової інформації, що зберігається в базах даних Інформаційних систем податкових органів, встановлює ДПСУ, а сама податкова інформація не визначена такою, що належить державі та належним чином захищена. Таке положення ПКУ є спеціальною нормою, яка дозволяє керівництву ДПС встановлювати систему захисту податкової інформації на власний розсуд.

Водночас на посадових осіб ДПС не покладено обов'язок захисту податкової інформації та не передбачена відповідальність за несанкціоновані дії щодо інформації в інформаційних системах податкових органів.

Тож останніми роками були резонансні випадки розголосу у ЗМІ фактів ручного втручання в роботу Інформаційних систем податкових органів, зокрема СЕА ПДВ, СМКОР при реєстрації податкових накладних, систему обліку даних РРО.

Тому було розроблено та внесено до ВРУ законопроект № 9134 від 21.03.2023 року.

Документ пропонується:

- встановити, що обробка податкової інформації в Інформаційних системах податкових органів повинна здійснюватися із застосуванням комплексної системи захисту інформації або системи управління інформаційною безпекою відповідно до міжнародних стандартів з підтвердженою відповідністю згідно законодавства про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах та кібербезпеку;

- визначити, що податкова інформація є власністю держави;

- покласти обов'язок забезпечення захисту податкової інформації в Інформаційних системах податкових органів на ДПС:

- запровадити відповідальність керівника ДПС за експлуатацію Інформаційним систем податкових органах без застосування комплексної системи захисту інформації або системи управління інформаційною безпекою відповідно до міжнародних стандартів з підтвердженою відповідністю згідно законодавства про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах та кібербезпеку;

- встановити, що з 1 січня 2026 року податковим органам забороняється обробка податкової інформації в Інформаційних системах без застосуванням комплексної системи захисту інформації або системи управління інформаційною безпекою відповідно до міжнародних стандартів з підтвердженою відповідністю.

LIGA360 - секрет ефективності бухгалтера. Аналітика, моніторинг законодавства, особисті консультації експертів. Обери вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини