Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці не отримають штрафів, якщо слідкуватимуть за використанням щорічних відпусток за графіком

Реклама

В Південно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці відповіли на ситуацію, коли працівники не були у відпустках або використали лише її частину. Який вихід у роботодавця?

Державний інспектор відсилає до ч. 5 ст. 11 Закону про відпустку, яка містить вимоги щодо ненадання працівникам щорічних відпусток. Зокрема, заборонено не надавати:

- щорічні відпустки повної тривалості протягом двох років підряд;

- щорічні відпустки упродовж робочого року особам до 18 років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці чи з особливим характером праці.

І відповідатиме за невиконання цих норм законодавства саме роботодавець.

Якщо на прохання працівника щорічну відпустку поділено на частини і він використав не всі з них, невикористану частину (невикористані частини) відпустки потрібно надати працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надають відпустку.

Тож, законодавство передбачає, що кожного року працівник повинен відпочивати від роботи, тобто, йти у відпустку. Проте на практиці це правило не завжди виконується, в результаті чого в окремих працівників накопичуються відпустки за два, три або більше років.

Основна причина накопичення певної кількості невикористаних відпусток - невиконання графіка відпусток, який щороку складає роботодавець. Ще одна з причин - звичка деяких працівників відпочивати лише частину належної їм щорічної відпустки.

Проте додатково треба враховувати, що в період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. А норми ч. 7 ст. 79, ч. 5 ст. 80 КЗпП та ч. 5 ст. 11, ч. 2 ст. 12 Закону про відпустки у період дії воєнного стану не застосовуються (ч. 1 ст. 12 Закону № 2136-IX).

Ознайомтеся також із публікаціями:

- Графік відпусток: хотбліц;

- Відпустки без збереження заробітної плати: підстави та особливості надання у 2023 році.

Читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини