Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перші компенсації за зруйноване росіянами житло можна буде отримати в травні – голова комітету ВРУ

23 березня 2023, 16:40
611
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України, який запроваджує механізм компенсації за знищене та пошкоджене житло.

Українці можуть отримати перші компенсації за зруйноване або пошкоджене внаслідок російської агресії житло вже в травні - таке очікування голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк висловила в коментарі Укрінформу.

Вона розповіла, що з моменту набрання чинності Законом України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» від 23.02.2023 № 2923-IX, Кабінету Міністрів надається рівно два місяці, щоб розробити всі необхідні нормативно-правові акти для його реалізації.

Захистити своє майно від рейдерів і шахраїв допоможе сервіс SMS-Маяк. Як перемогти їх у судових баталіях навчить система VERDICTUM. Тримати руку на пульсі чергових новацій у законодавстві від нашої влади буде легко у LIGA360.

Шуляк зауважила, що впродовж цього часу реєстр пошкодженого або зруйнованого майна буде наповнюватися як громадянами, так і громадами. «З одного боку громадяни подаватимуть через Дію інформаційні повідомлення про зруйноване або пошкоджене майно, через ЦНАПи, через центри соціального захисту, за допомогою нотаріусів. З іншого боку цей реєстр буде наповнюватися не тільки щодо житла, а загалом стосовно всіх зруйнованих об‘єктів з боку громад», - пояснила депутатка.

Вона підкреслила, що для виплати компенсацій будуть використовуватися кошти Фонду з ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації, який створено минулого року. Шуляк уточнила, що в ньому вже є перші кошти - 17 мільярдів гривень, які здебільшого сформовані за рахунок арештованих грошей “дочки” сбербанку рф, що працювала в Україні. Окрім того, за її словами, на 2023 рік державним бюджетом передбачено фінансування цього Фонду в розмірі 52,5 млрд грн.

“Ми очікуємо, що до Фонду також буде направлений і прибуток Національного банку України, про що раніше говорив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Ідеться про 35,5 мільярда гривень”, - додала народна депутатка.

Водночас Шуляк висловила сподівання, що перші компенсації за зруйноване або пошкоджене житло люди зможуть отримати вже в травні. «Ми очікуємо травень, тому що Кабінет Міністрів готував відповідні постанови, поки Закон підписувався Президентом. Паралельно проводились роботи з громадами щодо роботи безпосередньо з реєстром. Я сподіваюсь, що вже в травні перші компенсації люди зможуть отримати», - підсумувала вона.

Шукаєш роз?яснення законодавчих норм для бухгалтерського обліку? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини