Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Батьківська відпустка при народженні дитини: чи можуть відмовити у період війни

Реклама

Чи може роботодавець відмовити батькові у відпустці при народженні дитини та чи можна перенести її на період по завершенню воєнного стану - відповіли в Північно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці.

Одноразову оплачувану відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надають працівникам:

1) чоловіку, дружина якого народила дитину;

2) батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;

3) бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір'ю (одиноким батьком).

Її надають одноразово за письмовою заявою працівника, але не пізніше трьох місяців з дня народження дитини та повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження немовляти.

Ділити відпустку на частини не можна, як і отримати замість неї грошову компенсацію. Також в Порядку надання відпустки при народженні дитини, затвердженому постановою КМУ від 07.07.2021 р. № 693, визначена можливість працівника, який протягом трьох місяців з дня народження дитини звільнився та працевлаштувався до іншого роботодавця скористатися правом на зазначену відпустку, додавши до заяви довідку про її невикористання на попередньому місці роботи.

В період воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Тож, якщо працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, роботодавець має право відмовити йому у наданні відпустки при народженні дитини у період дії воєнного стану.

Після завершення 104-денного періоду з дня народження немовляти працівник втрачає право на отримання даного виду відпустки. До того ж дана відпустка не може бути перенесена на період після закінчення дії воєнного стану.

Додатково переглядайте статтю «Як отримати батьківську відпустку - порядок від КМУ».

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини