Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС розробила чергові зміни в порядок блокування податкових накладних

Реклама

ДПС пропонує запровадження додатковий спрощений автоматизований механізм підтвердження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, реєстрацію яких зупинено, та забезпечити права платників ПДВ на адміноскарження рішення про неврахування таблиці даних платника ПДВ і рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку.

Для цього розроблено проект постанови КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165».

Ним пропонуються зміни до окремих положень автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, зокрема щодо питань ризиковості платника ПДВ, особливостей застосування таблиці даних платника ПДВ, у тому числі при визначенні відповідності операцій, відображених у ПН/РК платника податку, критеріям ризиковості здійснення операцій. Щодо платника податку, стосовно якого прийнято рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, не застосовується врахована таблиця даних платника податку.

Також запропоновано встановити обмеження для комісії регіонального рівня щодо використання податкової інформації про здійснення платником податку ризикової операції, що стала підставою для розгляду питання відповідності / невідповідності платника ПДВ критеріям ризиковості платника, якщо така операція відображена у ПН/РК, дата реєстрації якої/якого у Реєстрі припадає на період, що перевищує 180 днів до дати прийняття рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку.

Окрім того ініційовано зміни до форми рішення про відповідність / невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, серед яких здійснено доповнення в частині розшифрування інформації, за якою встановлена відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, інформацією щодо дати включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Передбачається запровадити положення щодо автоматичної реєстрації ПН/РК, реєстрацію яких в Реєстрі зупинено, у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та/або рішення про врахування таблиці даних платника податку за виконання визначених умов.

Запропоновано, що при прийнятті комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку за результатами інформації та копій документів, поданих платником податку для підтвердження невідповідності критеріям ризиковості платника податку, наступного робочого дня після дати прийняття такого рішення підлягають автоматичній реєстрації ПН/РК, якщо одночасно виконуються такі умови:

- реєстрація таких ПН/РК зупинена на підставі відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з рішенням, до якого подані інформація та копії документів, за результатами розгляду яких прийняте рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку;

- дата подання для реєстрації в Реєстрі таких ПН/РК припадає на період, що не перевищує 180 днів до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийняте рішення про невідповідність критеріям ризиковості платника податку;

- операція в таких ПН/РК не відповідає критеріям ризиковості здійснення операцій;

- щодо таких ПН/РК платника податку комісією регіонального рівня не прийнято рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в Реєстрі.

При цьому має бути наявна сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати ПН/РК в Реєстрі.

Також запропоновано внести зміни щодо врегулювання питання перевірки залишків товарів у платника податку та операцій з товарами / послугами за кодами УКТ ЗЕД, зазначеними у поданих на реєстрацію ПН/РК, з урахуванням УКТ ЗЕД у врахованій таблиці даних платника ПДВ.

Порядок розгляду скарг доповнять положеннями щодо оскарження рішення про неврахування таблиці даних платника ПДВ та рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку відповідними формами скарг та рішень за результатами їх розгляду.

Бухгалтерська майстерність + інструменти LIGA360 = максимум ефективності. Контролюйте зміни законодавства, знаходьте алгоритми дій для роботи, зменште рутинне навантаження завдяки сервісам для бухгалтерів. Дізнайтеся більше переваг LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини