Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повний перехід на новий формат заповнення "Призначення платежу" платіжок на сплату податків відбудеться із 1 липня

Реклама

В рамках реалізації проекту НБУ «Розвиток платіжної інфраструктури: України» із 1 квітня 2023 року запроваджується у платіжній інфраструктурі України міжнародний стандарт ISO 20022.

Для цього НБУ прийняв постанову 16.09.2021 р. № 93 на виконання вимог Закону України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 р. № 1591-IX.

Тож НБУ вже із 1 квітня 2023 року впровадив систему електронних платежів нового покоління СЕП-4.0, у якій забезпечена можливість цілодобового режиму роботи СЕП 24/7 без зупинення роботи із виконання міжбанківських платіжних операцій.

Тому з 1 квітня 2023 року усі міжбанківські платіжні операції в гривні здійснюватимуться з переходом на щоденне опрацювання переказів в національній валюті, включаючи вихідні та святкові дні.

Тобто ДПС буде отримувати від Казначейства інформацію про надходження на бюджетні/небюджетні рахунки також у вихідні та святкові дні.

Додатково ДПС повідомляє, що для врегулювання механізму сплати, податків, зборів, платежів, єдиного внеску в умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022 затверджено наказ Мінфіну «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення» від 22.03.2023 р. № 148 (чинний із 1 квітня 2023 року).

Ним передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, ЄСВ з 1 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов'язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку.

Проте для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 1 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, ЄСВ використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу» (наказ Мінфіну № 666 втрачає чинність 1 липня 2023 року).

Бухгалтерська майстерність + інструменти LIGA360 = максимум ефективності. Контролюйте зміни законодавства, знаходьте алгоритми дій для роботи, зменште рутинне навантаження завдяки сервісам для бухгалтерів. Дізнайтеся більше переваг LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини