Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ненадання податковому органу документів до перевірки – огляд рішень Верховного Суду

Реклама

Верховний Суд в огляді від 31.03.2023 року навів судові рішення в частині оподаткування та публічної фінансової політики.

Зокрема, частина рішень стосується ненадання документів до перевірки.

1. Платник зобов'язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов'язані з предметом перевірки. Якщо не надано документи під час перевірки, то платник не позбавлений права надати такі і після завершення такої перевірки, які мають бути враховані контролюючим органом під час розгляду питання про прийняття рішення. Якщо посадова особа контролюючого органу відмовляється з будь-яких причин від врахування документів, наданих під час проведення перевірки, платник має право до закінчення перевірки надіслати такі безпосередньо до контролюючого органу. Протягом п'яти робочих днів з дня отримання акта перевірки платник має право надати до контролюючого органу, що призначив перевірку, документи, визначені в акті перевірки як відсутні.

Якщо до закінчення перевірки або у вказаний термін платник податків не надає посадовим особам контролюючого органу документи (незалежно від причин такого ненадання, крім випадків виїмки документів або іншого вилучення правоохоронними органами), що підтверджують показники, відображені таким платником у податковій звітності, вважається, що такі документи були відсутні у платника на час складення такої звітності.

(постанова Верховного Суду від 11.10.2019 року у справі № 815/4831/13-а)

2. Платникам забороняється формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами, реєстрами бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, ведення яких встановлено законодавством. Зазначена імперативна норма закріплена п. 44.1 ПКУ та кореспондується з вимогами п. 198.6 ПКУ, якою передбачено, що у разі коли на момент перевірки платника податку контролюючим органом суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеними у абзаці першому цього пункту документами, платник податку несе відповідальність відповідно до ПКУ.

(постанова Верховного Суду від 26.05.2022 у справі № 640/16990/19)

3. Суди мають встановити та не дослідити докази щодо надання платником первинних документів на стадії перевірки, відмови контролюючого органу врахувати такі під час перевірки чи взагалі неврахування таких, а також докази щодо відповідності переліку документів, які надавались на запит контролюючого органу, визначенню первинного документа.

(постанова Верховного Суду від 18.11.2021 року у справі № 1.380.2019.004540)

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини