Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова амністія не принесла очікуваного фінансового результату – Гетманцев

10 квітня 2023, 10:55
791
0
Автор:
Реклама

Податкова амністія, яка закінчилася в Україні 1 березня 2023 року, не принесла очікуваного фінансового результату. На це вплинули два фактори, пов'язані з війною. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. "Ми, звісно, розраховували на більше", - сказав він.

За його словами, було кілька факторів, що вплинули на результат. "Перший фактор - це навіть не стільки війна, скільки валютні обмеження Нацбанку. У формулі амністії ми передбачили можливість, якщо ви у валюті легалізуєте свої гроші, то можете покласти на рахунок та зняти з рахунку у валюті та не втратити на обміні", - сказав він. Гетманцев нагадав, що це стало неможливим - з перших днів війни у нас діють валютні обмеження.

Крім того, запроваджений Верховною радою після початку війни 2% податок з обороту "зіграв несподівано", оскільки люди, реєструючись ФОП, могли легалізувати свої гроші, які були отримані раніше з ухиленням від сплати податків. Тому цей податок виступив як би конкурентом податкової амністії, повідомив Гетманцев.

За час податкової амністії задекларовано 8,8 млрд гривень. Сума задекларованого до сплати збору становила 547,5 млн гривень. Ініціатори податкової амністії чекали на декларації на 20-30 млрд доларів.

Шукаєш роз?яснення законодавчих норм для бухгалтерського обліку? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини