Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неможливо сплатити ПДВ іншою особою за дорученням платника податків – Верховний Суд

Реклама

Поповнення електронного рахунку у СЕА ПДВ третьою особою не передбачено податковим законодавством, і така операція не може вважатись сплатою ПДВ іншою особою за дорученням платника податку - відзначають в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області.

Податківці відсилають до рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду.

Сплата до бюджету ПДВ має певні особливості, які полягають у списанні сум з електронного рахунку платника податків в СЕА ПДВ. Складова формули обчислення реєстраційної суми в СЕА ПДВ - показник суми поповнення електронного рахунку (SПопРах). У свою чергу сума поповнення електронного рахунку - це загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку рахунка в СЕА ПДВ.

Збільшити реєстраційну суму поповненням рахунка СЕА ПДВ з інших джерел чинним законодавством не передбачено.

Такий висновок обумовлений тим, що ст. 2001 ПКУ і Порядок електронного адміністрування ПДВ містять однозначні приписи щодо процедури поповнення електронного рахунку платника ПДВ, збільшення реєстраційного ліміту, списання сум з електронного рахунку тощо.

Крім того, судом обґрунтовано зауважено, що у договорі доручення, за умовами якого третя особа, як повірений, прийняв на себе зобов`язання від імені та за рахунок позивача, як довірителя, здійснити юридичні дії, направлені на виконання грошових зобов`язань, жодним чином не зазначено право повіреного здійснювати представництво законних інтересів довірителя та ведення справ, пов`язаних із сплатою податків.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини