Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС підтвердила, що ТТН – не первинний документ для платника ПДВ

Реклама

Товарно-транспортна накладна (далі - ТТН) не виступає документом, який містить інформацію для визначення об'єкта оподаткування ПДВ. На це вказали податківці у листі ДПС від 29.03.2023 р. № 525/ЗПІ/99-00-21-03-02-10. Текст листа ДПС та коментар до нього наводить адвокат з податкових питань, М. Пономарьов, на свої сторінці у мережі Facebook.

Єдина підстава для визначення об'єкта оподаткування ПДВ - господарська операція з постачання товарів (послуг), факт здійснення якої підтверджують первинні документи, які складають за правилами бухобліку. За результатами такої операції платник ПДВ - постачальник товарів (послуг) зобов'язаний скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

До того ж Верховний Суд, зокрема, в постанові від 02.03.2023 року у справі № 804/644/16 робить висновок, що наявність або відсутність ТТН та недоліки у їх оформленні не є підставою для висновків про безтоварність господарської операції з придбання або продажу ТМЦ, якщо інші дані свідчать про рух активів або зміни у зобов'язаннях платника податків. Крім того, ТТН є доказом факту перевезення (переміщення) товару, тому є обов'язковими при оподаткуванні операцій за договорами саме перевезення, натомість факт передання товару та, відповідно, набуття права власності на нього має підтверджуватись видатковою накладною.

Бухгалтерська майстерність + інструменти LIGA360 = максимум ефективності. Контролюйте зміни законодавства, знаходьте алгоритми дій для роботи, зменште рутинне навантаження завдяки сервісам для бухгалтерів. Дізнайтеся більше переваг LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини