Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці змінять коло обов’язків та функцій – частину повноважень передадуть до МВС, Міненерго, Держгеонагляду, Держспоживслужби

18 квітня 2023, 09:15
1524
0
Автор:
Реклама

У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему «Перспективи та напрями реформування Державної служби України з питань праці».

«Державна служба з питань праці є доволі сильним, майже фіскальним органом після Державної податкової служби. Інституція потужно впливає на роботу будь-якого бізнесу. Державна служба з питань праці на сьогодні відповідає за охорону праці, стан справ з неформальною зайнятістю та боротьбу з «тіньовою» зайнятістю, - зазначила у своєму виступі голова Комітету Галина Третьякова. - Реформування цієї Служби є нагальним. Маємо сконцентруватися в першу чергу на проблемі неформальної праці. Маємо мотивувати роботодавця та працівника переходити на формальну працю».

Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна повідомила про розробку проекту Закону щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення держнагляду за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Вказаний законопроект дозволить здійснити перерозподіл функцій між центральними органами виконавчої влади, зокрема щодо:

- поводження з вибуховими матеріалами та здійснення державного гірничого нагляду;

- проведення технічного розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов'язаних з використанням газу в побуті;

- реєстрації та обліку виcокотонажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів;

- дотримання законодавства про рекламу.

«Законопроект передбачає передачу цих непрофільних для Державної служби України з питань праці політик до інших органів виконавчої влади, зокрема, до МВС, Міненерго, Держгеонагляду, Держспоживслужби. У березні 2023 року проект законодавчої ініціативи був схвалений Урядом, - повідомила Тетяна Бережна. - Таким чином Служба зможе сконцентруватися на ключових функціях, які передбачені європейськими директивами, та спрямовувати зусилля на боротьбу з тіньовою, неформальною зайнятістю. Кожен сплачений податок - дуже важливий, особливо під час війни. Законопроект готується до реєстрації в парламенті».

Голова Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера у своєму виступі зазначив, що плинність кадрів серед інспекторів праці щороку становить близько 20%, зокрема, через неконкурентність рівня оплати праці інспектора. Так, заробітна плата новопризначеного інспектора без стажу державної служби на сьогодні складає 5296 грн.

Заступник голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні з соціальних питань Сергій Біленький зупинився, зокрема, на важливості постійного підвищення кваліфікації інспекторів з питань праці та розумінні відповідальності інспектора за якість та об'єктивність винесених приписів щодо усунення порушень вимог законодавства про працю. За його словами, існують випадки успішного оскарження таких приписів в судовому порядку, що свідчить про рівень фаховості інспектора, який складає відповідну письмову вимогу-припис.

Серед пріоритетних напрямків діяльності Держпраці, зокрема, в умовах воєнного стану - активізація соціального діалогу та налагодження співпраці з заінтересованими органами, повідомив під час свого виступу Ігор Дегнера.

Галина Третьякова звернула увагу на важливість контролю виконання суб'єктами господарювання нормативу робочих місць з працевлаштування осіб з інвалідністю, а також визначення переліку суб'єктів господарювання, на яких поширюється трудове законодавство.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини