Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Принципова зміна правил обшуків та слідства щодо бізнесу – зареєстровано законопроект

Реклама

Мінцифри розповіло про деталі нового законопроекту, який повинен посилити захист компаній від неправомірних дій силовиків.

Йдеться про законопроект № 9211, який вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу (КПК).

«Необґрунтовані обшуки компаній в Україні повинні припинитися. Саме тому Мінцифри разом з народними депутатами ініціювала зміни в КПК, щоб унеможливити неправомірне втручання силових структур у діяльність компаній. Це часто призводить до зупинки робочого процесу. Для нас важливо, щоб ІТ-індустрія стабільно працювала і тримала економічний фронт. Водночас будь-які зміни мають враховувати, що порушення можливі, і держава повинна мати важелі впливу на порушників. У цьому законопроекті все це збалансовано», - вважає заступник Міністра цифрової трансформації України.

Основні запропоновані зміни:

- заборона вилучення техніки без відповідної ухвали суду;

- при вилученні техніки власнику надається право на копіювання інформації. Тож в компанії залишається можливість працювати надалі на інших пристроях;

- адвокати і власники майна можуть знімати обшук на відео;

- у суді слідчий повинен обґрунтувати, доказом якого злочину є техніка чи електронний пристрій;

- через 60 діб з дня арешту майна третьої особи прокурор має довести необхідність його продовження;

- прокурор повинен скасувати арешт майна одночасно з винесенням постанови слідчого про закриття кримінального провадження. Якщо цього не відбулося, то власник може подати скаргу на дії прокурора.

Також в Пояснювальній записці до поданого в Раду законопроекту № 9211 вказано, що ним пропонують:

- встановити особливості зберігання пристроїв для обробки, передавання та зберігання інформації в електронному вигляді або їх складових;

- збільшити строку звернення з клопотанням про арешт з 48 до 72 годин;

- закріпити обов'язок доведення доцільності продовження арешту майна на сторону обвинувачення;

- підвищити вимоги до обґрунтування отримання дозволу на обшук, збільшити строк розгляду слідчим суддею питання про обшук до 3 днів (за наявності відповідного клопотання питання про обшук може бути розглянуте невідкладно в день надходження такого клопотання), розширено перелік підстав для відмови в дозволі на обшук.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини