Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Втрачено первинні документи в зоні бойових дій: ДПС вказала на алгоритм дій

21 квітня 2023, 14:00
727
0
Автор:
Реклама

Податківці наголосили на застосуванні встановлених правил щодо відновлення втраченої первинки.

По-перше, у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в п. п. 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк із дня такої події письмово повідомити (з наданням оформлених відповідно до законодавства документів, які підтверджують настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів) контролюючий орган за місцем обліку в порядку, установленому ПКУ для подання податкової звітності (п. 44.5 ПКУ).

По-друге, платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів із дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

По-третє, до платників податків / податкових агентів, які провадили діяльність на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, і на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, та не можуть надати первинні документи, на підставі яких здійснюють облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, як виняток із положень ст. 44 ПКУ підлягають застосуванню спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності (п. 69.28 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Отже, враховуючи норми підпункту 69.28 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ платникам податків, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, і не можуть пред'явити первинні документи, подають до контролюючого органу в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів.

Джерело: ІПК ДПСУ від 27.03.2023 р. № 686/ІПК/99-00-07-06-01-06.

Радимо ознайомитись також із матеріалом «Відновлення втраченої первинки для податкових цілей: уточнення ДПСУ».

LIGA360 - секрет ефективності бухгалтера. Аналітика, моніторинг законодавства, особисті консультації експертів. Обери вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини