Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Ковідний» карантин продовжили до 30 червня: що це означає для платників податків

Реклама

Карантин на всій території України продовжено до 30 червня 2023 року - Уряд прийняв рішення на засіданні 25.04.2023 року.

Прийнята постанова передбачає зміни до розпорядження КМУ «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» від 25.03.2020 р. № 338 і постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2» від 09.12.2020 р. № 1236.

Нагадаємо, що тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ (п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Також ДПС вказує, що тимчасово, на період дії воєнного стану, починаючи з 27.05.2022 року, привілюють норми в частині звільнення від відповідальності за несвоєчасне виконання платником податків податкових обов'язків у випадках та за умов, передбачених п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Тому, норма п. 52 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних санкцій за порушення термінів нарахування, декларування та сплати податків і зборів на період дії карантину не застосовується з 27.05.2022 року на період дії воєнного стану.

Окрім того, маємо мораторій на документальні перевірок на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, окрім випадків, перелічених в п. 522 1 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ.

Встановлено й мораторій на документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину. І тимчасово штрафні санкції не застосовуються до платників ЄСВ за порушення, вчинені у період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину. Це передбачає п.п. 911.1 та 912 розділу VIII Закону про ЄСВ.

LIGA360 - на підтримку українського бізнесу. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів для роботи. Деталі акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини