Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розрахунки картками фізосіб із бізнесом не обмежені сумами

Реклама

ДПС нагадує, що обмеження готівкових розрахунків між фізичними особами та ФОП із суб'єктами господарювання регулює Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі - Положення № 148).

Суб'єкти господарювання можуть проводити розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою - у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;

2) з фізичними особами - у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Платежі понад установлені граничні суми проводять через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб'єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюють готівкові розрахунки, протягом дня не обмежені.

Таке обмеження стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою платіжного інструменту.

Також фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

1) із суб'єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50000 (п'ятдесят тисяч) гривень включно.

Платежі на суму, що перевищує 50000 гривень, проводять через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки;

2) між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Платежі на суму, яка перевищує 50000 гривень, проводять шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення та/або переказу коштів на рахунки.

Оскільки п. 6 та 7 розділу ІІ Положення № 148 обмежують лише готівкові розрахунки, то суб'єкти господарювання мають право розраховуватись у безготівковій формі за допомогою електронних платіжних засобів (POS-термінал, інтернет-еквайринг) упродовж одного дня за одними або кількома платіжними документами з фізичними особами та ФОП без обмежень суми протягом одного дня.

Також ознайомтеся із публікацією «Кому вже з 1 січня 2023 року потрібно торгувати з POS-терміналами».

Не витрачайте час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини