Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи будуть у 2023 році вихідними 1 та 9 травня

28 квітня 2023, 12:25
5863
0
Автор:
Реклама

Згідно зі ст. 73 КЗпП до числа святкових днів належать, зокрема, 1 травня - День праці та 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Своєю чергою, ст. 67 КЗпП передбачає: якщо святковий або неробочий день, визначений статтею 73 КЗпП, збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Утім, цього року 1 та 9 травня - відповідно понеділок і вівторок, тож про перенесення не йдеться.

Більше того, внаслідок повномасштабного вторгнення РФ на територію України та розв'язаної росіянами війни було відкориговано вітчизняне трудове законодавство. Так, ст. 6 Закону № 2136 передбачає призупинення на період воєнного стану дії статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Таким чином, у 2023 році 1 та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку. Минулого року саме на такому підході наголошувала і Держпраці.

НБУ ще не оприлюднював повідомлень щодо того, як працюватимуть банки та система електронних платежів (СЕП) Національного банку 1 та 9 травня 2023 року. Утім, з огляду на минулорічну практику, можна припустити, що і 1 травня, і 9 травня будуть робочими днями для банківської системи нашої країни.

За Законом № 2136 у період дії воєнного стану не застосовують норми ст. 53 (регулює тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), ч. 1 ст. 65, , ч.ч. 3-5 ст. 67, ст.ст. 71, 73 КЗпП. Утім, оскільки графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець, він може самостійно прийняти рішення, яке дозволить його працівникам не виходити на роботу 1 та/або 9 травня.

Ми ж нагадаємо про ще деякі пам'ятні дати травня:

- 5 травня - Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю;

- 6 травня - День піхоти;

- 8 травня - День пам'яті та примирення;

- 12 травня - Всесвітній день медсестер;

- 14 травня - День матері;

- 15 травня - Міжнародний день сім'ї;

- 20 травня - День Європи, День банківських працівників;

- 23 травня - День морської піхоти України;

- 27 травня - День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини