Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запровадження накопичувального пенсійного забезпечення – чи зміниться сплата роботодавцями ЄСВ

2 травня 2023, 09:15
873
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали про наміри влади реформувати пенсійну сферу з запровадженням накопичувальної системи, в рамках якої роботодавців можуть зобов'язати сплачувати у 2023 році 1,5% до накопичувального рівня пенсійного забезпечення. 26 квітня 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення за реєстр. № 9212.

Голова Комітету Галина Третьякова розповіла: «Законопроект передбачає, що в перші 3 роки джерелом додаткових пенсійних накопичень у другому рівні пенсійної системи виступить держава. Для цього використовуватимуться як кошти Державного бюджету, так і частина коштів ЄСВ сплачених роботодавцями. При цьому розмір єдиного соціального внеску залишається незмінним - 22%».

За словами нардепа, пропонується, що починаючи з 2025 року на персональні рахунки кожної працюючої людини, відкритих в державному Уповноваженому пенсійному фонді, щомісяця буде надходити у вигляді додаткових пенсійних накопичень 2% від фонду заробітної плати (1% з ЄСВ, 1% - з Державного бюджету), в 2026 році - 3% (1,5% з ЄСВ, 1,5% - з Державного бюджету), в 2027 році - 4% (2% з ЄСВ, 2% - з Державного бюджету). Законопроект стосуватиметься кожного працюючого громадянина віком до 55 років. Самозайняті особи зможуть добровільно прийняти участь в накопичувальній системі за відповідною заявою.

Наразі ведеться дискусія, яким чином долучити громадян до участі в другому рівні пенсійної системи після 2027 року. У разі ухвалення законопроекту у першому читанні, при його доопрацюванні до другого читання будуть обговорювати систему «автозапису», тобто участі в накопичувальній системі пенсійного забезпечення на умовах автоматичного запису з правом відмови. Людина зможе визначитися, чи хоче вона брати участь в системі накопичення додаткової пенсії, чи ні. Це буде її частиною відповідальності за власне пенсійне забезпечення в поважному віці.

За словами Г. Третьякової, власником пенсійних накопичень з моменту перерахування коштів на персональний рахунок стає людина. У разі, якщо людина піде з життя, сума пенсійних накопичень буде успадкована. По досягненню пенсійного віку громадянин почне отримувати додаткові до основної пенсії виплати з суми відповідних накопичень. Якщо людина захоче отримувати більшу за розміром додаткову пенсію, вона зможе додатково відраховувати на власний пенсійний рахунок кошти із заробітної плати.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини