Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила розміщення МАФів і торгових павільйонів – законопроект у Раді

3 травня 2023, 09:15
1817
0
Автор:
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності залучення суб'єктів господарювання у сфері благоустрою та містобудівної діяльності» від 24.04.2023 р. № 9233.

Законопроект передбачає запровадження системи електронних аукціонів для отримання права на розміщення тимчасових споруд та для визначення оператора майданчика для паркування. На думку авторів законопроекту це дозволить вказані процеси зробити більш конкурентними та позбавленими корупційних чинників. Прийняття законопроєкту дозволить уніфікувати підходи до розміщення тимчасових споруд, а також впровадить механізм громадського контролю за їхнім розміщенням.

Проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та визначити, що вважається тимчасовою спорудою для здійснення підприємницької діяльності, а також передбачити, що проекти комплексних схем розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності підлягають обов'язковому громадському обговоренню, а органи місцевого самоврядування зобов'язані оприлюднювати інформацію про розроблення комплексної схеми розміщення тимчасових споруд та результати громадського обговорення.

Також проектом Закону врегульовується процедура розроблення схеми розміщення тимчасових споруд з урахуванням вимог містобудівної документації та будівельних норм. Проект Закону надає право суб'єкту господарювання, що має відповідний кваліфікаційний сертифікат, на розроблення схеми розміщення тимчасової споруди для здійснення
підприємницької діяльності, а також покладає на суб'єкт господарювання обов'язок вносити її до містобудівного кадастру.

Крім того, проектом Закону визначаються вимоги до можливих місць розташування тимчасових споруд. Розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюватиметься за результатами проведення електронного аукціону з надання права на розміщення тимчасової споруди через електронну торгову систему, що вже застосовується у сфері оренди державного і комунального майна.

Проект також визначає підстави припинення права на розміщення тимчасових споруд. Згідно з проектом тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності, які розміщено самовільно, підлягають демонтажу у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім того, проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про благоустрій населених пунктів»: встановити механізм визначення операторів майданчиків для паркування, відповідно до якого такі оператори визначаються за результатами електронного аукціону або за рішенням представницького органу місцевого самоврядування без проведення електронного аукціону (для операторів, якими є державні або комунальні підприємства, установи, організації).

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини