Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Земельний податок на основі масової оцінки земель і новий порядок реєстрації прав на землю – прийнято Закон

9 травня 2023, 10:05
1958
0
Автор:
Реклама

Парламент проголосував за Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки» (законопроект від 07.07.2022 р. № 7532). Його автори - група аж з 48 народних депутатів.

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Людмили Шемелинець, Законом передбачається:

- уточнення права власника земельної ділянки, який володіє нею на праві довірчої власності;

- запровадження норми стосовно перевірки максимальної площі набувача земель сільськогосподарського призначення, яка враховується в спільній власності подружжя на земельну ділянку лише того з подружжя (колишнього подружжя), за яким зареєстровано право власності;

- обмеження щодо здійснення перевірок при набутті у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення за окремими видами цільового призначення (садівництво, особисте селянське господарство);

- удосконалити правове регулювання реалізації переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Закон запроваджує проведення пілотного проекту із визначення розміру земельного податку на основі показників масової оцінки земель з урахуванням міжнародних стандартів оцінки майна для цілей оподаткування.

Так, пілотний проект передбачатиме:

- вдосконалення взаємодії між Державним земельним кадастром та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно;

- побудову математико-статистичної моделі масової оцінки земель;

- створення автоматизованої системи розрахунку показників масової оцінки земель;

- розробку пропозицій щодо інфраструктури використання показників масової оцінки земель.

Законом скасовується тривала та дороговартісна перевірка покупців ділянок у нотаріуса. Це дозволить швидше купувати та продавати земельні ділянки до 25 соток для садівництва та до 2 га для ведення особистого селянського господарства в межах населеного пункту. Про це заявив голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду. За його словами, законопроектом скасовується перевірка у нотаріуса, яка коштує більше 10 тисяч гривень та займає до місяця часу.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини