Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстрація прав у автоматичному режимі та звільнення реєстраторів від плати за отримання витягів – зміни від КМУ

12 травня 2023, 14:10
293
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 02 травня 2023 р. № 432 вніс зміни до деяких своїх постанов у сферах державної реєстрації.

Як розповіли у Міністерстві юстиції протягом 2022 року Верховною Радою України прийнято низку законодавчих актів, положення яких містять докорінні зміни в системі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. «Усі прийняті зміни вимагають відображення у підзаконних нормативно-правових актах у сфері державної реєстрації нерухомості. Саме тому, з метою практичної реалізації цих законів, урядом було прийнято розроблену Міністерством юстиції постанову», - повідомив заступник міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

Прийнятою постановою вносяться зміни, які, серед іншого, передбачають:

- процедурні питання державної реєстрації спеціального майнового права та інших речових прав, похідних від права власності;

- проведення державної реєстрації прав у автоматичному режимі програмними засобами ведення Державного реєстру прав;

- інформаційну взаємодію Державного реєстру прав, Державного земельного кадастру та Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;

- зміни до структури та складу відомостей Державного реєстру прав, удосконалення його функціоналу з метою спрощення пошуку та проведення дій в автоматичному режимі;

- звільнення державних реєстраторів юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від плати за отримання витягів з Державного реєстру обтяжень рухомого майна;

- удосконалення способів пошуку інформації та розширення відомостей, що можуть надаватись із Державного реєстру прав;

- розширення переліку критеріїв для проведення моніторингу реєстраційних дій в реєстрах як однієї з форм контролю у сфері державної реєстрації, що є необхідним в умовах воєнного стану.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Крім того, одним iз положень, передбачених постановою, є внесення до Державного реєстру прав повного найменування та ідентифікаційного коду згідно з ЄДРПОУ юридичної особи, що забезпечує діяльність Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, у разі коли органом державної влади, що здійснює управління об'єктом речових прав, є Кабінет Міністрів України або Верховна Рада України. Зазначені зміни мають на меті врегулювання особливостей управління об'єктами державної власності зазначеними органами державної влади.

Також було конкретизовано, що окремою підставою для відмови у державній реєстрації прав може бути факт застосування до особи санкцій, передбачених пунктами 1, 7, 16 та 24-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції».

Постанова № 432 набере чинності 16 травня 2023 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини