Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як розраховується вихідна допомога працівнику при звільнення у зв’язку зі скороченням штату

Реклама

Про обчислення розміру вихідної допомоги при звільненні працівника у зв'язку із скороченням чисельності чи штату працівників розповіли в Північно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці.

Розрахунок вихідної допомоги проводять виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана відповідна виплата (п. 2 Порядку № 100).

Якщо упродовж останніх двох календарних місяців, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана відповідна виплата, працівник не працював, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи (абзац 4 п. 2 Порядку № 100).

Час, упродовж якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключають з розрахункового періоду. З розрахункового періоду також виключають час, за який відсутні дані про нараховану зарплату працівника внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану.

Коли у працівника відсутній розрахунковий період, то середню зарплату обчислюють відповідно до абзаців 3-5 п. 4 Порядку № 100. В такому випадку при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці, крім перелічених вище виплат, також не враховують виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю. Якщо в розрахунковому періоді у працівника не було зарплати, розрахунки проводять з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Також переглядайте:

- Чи оподатковується ПДФО вихідна допомога при звільнення працівника - ДПС;

- НАДС пояснили умови виплати вихідної допомоги держслужбовцю у разі його виходу на пенсію.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини