Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПФУ пропонує відновити виплату лікарняних за усіма місцями роботи

Реклама

Із 1 січня 2023 року допомогу по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах призначають та надають передусім за основним місцем роботи, і лише у разі нереалізації права на таку допомогу за основним місцем роботи її надають за сумісництвом. Такими є вимоги оновленої ст. 22 Закону № 1105.

На цьому наголошувалося у новині «Кому і коли можуть призначити лікарняні (декретні) за сумісництвом: що відповіли в ПФУ».

Проте ця прикра ситуація може змінитися - ПФУ розробив проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов'язкового державного соціального страхування”.

Пропонується, зокрема, уточнити норми абз. 2 ч. 1 ст. 22 Закону № 1105 стосовно права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом.

Також змінами передбачено, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов'язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв'язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження цього страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану, що підтверджується даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, страхові виплати призначаються за заявою застрахованої особи, поданої до уповноваженого органу управління в паперовій або електронній формі, та здійснюються територіальним органом уповноваженого органу управління за місцем проживання/перебування застрахованої особи у порядку, встановленому КМУ.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини