Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звітування з 5 червня про карткові платежі та перекази українців незалежно від суми – що відомо

5 червня 2023, 08:25
36991
0
Автор:
Реклама

Низка новинних вебсайтів та телеграм-каналів поширили повідомлення, що Нацбанк звелів українським банкам з 5 червня звітувати про карткові платежі незалежно від суми трьох типів:

- P2P-перекази (коли фізособи переказують кошти один одному);

- поповнення/зняття готівки з карткових рахунків у касах або банкоматах;

- оплати через мережу Інтернеті.

Підставою називають лист №25-0005/38228 від 1 червня 2023 року, начебто підписаний директором Департаменту фінансового моніторингу НБУ Анною Липською.

Слід зазначити, що станом на 23:00 4 червня інформація щодо указаного листа чи такого звітування відсутня на офіційному вебсайті НБУ.

У мережі Інтернет натомість можна зустріти скан указаного листа, з якого слідує, що «на виконання Листа [від 08.12.2022 р. № 25-0014/84996 зі змінами, внесеними листом від 13.12.2022 р. № 25-0005/86317] банки-еквайри щопонеділка до 16:00 подають до Національного банку інформацію щодо безготівкових платежів, здійснених у мережі Інтернет, у розрізі найменування клієнта / суб'єкта господарювання / НПП [надавач платіжних послуг], з яким Банком укладено договір».

Далі у листі йдеться: «Зі звітної дати, що є наступним понеділком після дня отримання цього листа [тобто з 05 червня 2023 року], банки-еквайри подають інформацію щодо обсягів операцій з переказу коштів здійснених на підставі договорів укладених між банком та клієнтами, які дозволяють їм приймати до обслуговування ЕПЗ [електронні платіжні засоби] з метою проведення оплати товарів та/або послуг в мережі Інтернет (сервіс інтернет-еквайрингу), здійснення переказів з рахунку на рахунок з використанням реквізитів ЕПЗ (сервіс Р2Р-переказів), здійснення переказів з використанням реєстру платежів/ЕПЗ (сервіси «С2А» та/або «А2С»), у вигляді таблиці що додається у розрізі типів операції, що відповідають її суті».

Однозначно НБУ не запитував відомостей про платежі у звичайних магазинах за допомогою платіжних карток.

Наскільки обговорюваний лист НБУ від 01.06.2023 р. вплине на бізнес та стан онлайн-розрахунків наразі стверджувати складно, як і про те для чого НБУ просить від банків відповідну інформацію - виключно для цілей фінансового моніторингу чи в подальшому надаватиме її іншим органам влади, приміром податківцям.

Водночас вважаємо, що встановлення нового виду звітування на рівні «внутрішнього листа» виглядає не надто переконливо. Тож ми будемо стежити за розвитком ситуації.
Читайте також «Збір даних про всі платежі фізичних осіб, не відповідає дійсності - НБУ».

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини