Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 січня 2024 року від податківців заберуть адміністрування ЄСВ – законопроект

5 червня 2023, 10:15
2156
0
Автор:
Реклама

Пенсійний фонд України повідомляє про оприлюднення проекту Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”. Законопроект розроблено з метою удосконалення питань збирання, обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, оброблення даних та інформації, необхідних для забезпечення своєчасності обчислення страхового стажу, призначення та надання страхового забезпечення за соціальним страхуванням.

Запропоновані зміни до ПКУ, Закону про ЄСВ та деяких інших законодавчих актів України передбачають, що адміністрування єдиного внеску, а також функції контролю за його сплатою, стягнення недоїмки, штрафів та нарахованої пені здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Так, законопроектом пропонується, щоб сплата єдиного внеску здійснюватиметься страхувальниками на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду України, а подання щомісячної звітності про нарахування ЄСВ - через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України в електронній, а страхувальниками, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п'ять осіб, - за їх вибором в паперовій формі.

Взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати, ведення Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, у тому числі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, здійснюватиме Пенсійний фонд України відповідно до законодавства.

Відповідно уповноваженим особам органів Пенсійного фонду України доручать проведення перевірок, пов'язаних з нарахуванням, обчисленням та сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 01 січня 2024 року.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини