Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати передумали зобов’язувати ФОПів реєструватися в Єдиній судовій системі

8 червня 2023, 11:55
1214
0
Автор:
Реклама

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики на своєму засіданні переглянув висновки Комітету від 03 квітня та від 19 квітня 2023 року до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами - підприємцями (реєстр. №7574-д), прийнятого за основу.

З метою виключення із законопроекту положень, які передбачають обов'язковість реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) для фізичних осіб-підприємців, головою Комітету запропоновано врахувати окремі правки, подані суб'єктами законодавчої ініціативи. Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за реєстр. №7574-д в другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій Комітетом. Ми вже повідомляли, що цим актом пропонувалося зобов'язати фізичних осіб-підприємців обов'язково реєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності відповідним Законом.

Також Комітет розглянув пропозиції і поправки, що надійшли від суб'єктів права законодавчої ініціативи до:

- проекту Закону про внесення змін та доповнень до Цивільного кодексу України, спрямованих на розширення кола об'єктів цивільних прав (реєстр. №6447);

- проекту Закону про цифровий контент та цифрові послуги (реєстр. №6576);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави (реєстр. №4482).

Законопроектом №6447 передбачено внесення змін до ЦКУ з метою розширення переліку об'єктів цивільних прав благами, які створюються та існують лише у цифровому середовищі та щодо яких можуть виникати цивільні права і обов'язки, задля законодавчого визначення базових нормативних положень у формуванні правового регулювання їх цивільного обороту.

Законопроектом №6576 виокремлено суб'єктивні та об'єктивні критерії відповідності цифрового контенту та/або цифрової послуги умовам укладеного договору, встановлено правові наслідки ненадання цифрового контенту та/або цифрової послуги за договором, невідповідності наданого цифрового контенту та/або цифрової послуги вимогам, що передбачені цим проектом Закону, а також відмови від договору, за яким надається цифровий контент та/або цифрова послуга.

Прийняття законопроекту №4482 підвищить інвестиційну привабливість України, а також сприятиме виконанню міжнародних зобов'язань України у сфері європейської інтеграції.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України указані проекти прийняти в другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій Комітетом.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини