Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 липня Укрпошта повністю відмовляється від бандеролей, але обіцяє електронні марки та поштомати

6 червня 2023, 10:50
755
1
Автор:
Реклама

Укрпошта повідомляє, що 25 травня 2023 року введений в дію новий Закон України "Про поштовий зв'язок", який стане підґрунтям для впровадження нових послуг, пов'язаних з ІТ-технологіями, зокрема нових засобів оплати та способів доставки відправлень.

Закон визначає перелік універсальних послуг, граничну вартість яких встановлює держава, а саме: внутрішні прості та реєстровані листи без оголошеної цінності масою до 50 грамів і поштові картки. Також Закон встановлює фіксовану кількість універсальних послуг, які буде надавати призначений оператор поштового зв'язку в Україні. При цьому призначений поштовий оператор не буде отримувати компенсації за надання універсальних поштових послуг, проте буде зобов'язаний надавати їх по всій території країни. Також Закон дозволяє використовувати електронні марки та легалізує поштомати для Укрпошти.

Однією зі змін, яка випливає із нового Закону та націлена на спрощення продуктової лінійки послуг поштового зв'язку - скасування бандеролей. Відтак з 1 липня 2023 Укрпошта більше не прийматиме та не доставлятиме бандеролі. У підприємстві заявляють, що відміна бандеролей жодним чином не позначиться на гаманцях клієнтів: доставка по Україні бандеролі вагою до 0,25 кг коштує стільки ж, скільки і доставка листа аналогічної маси, тобто 18 грн для непріоритетного та 22,5 грн для пріоритетного відправлення. Вартість листа та бандеролі вагою до 1 кг складає 36 грн та 45 грн, а вагою до 2 кг - 48 та 60 грн відповідно. Укрпошта звертається до клієнтів та закликає усіх, хто спеціально придбав марки для відправки бандеролей по Україні чи за кордон, використати їх до 1 липня. Альтернативою бандеролям стануть листи, дрібні пакети та посилки.

Зручність використання інших видів відправлень порівняно з бандеролями клієнти відчують, як обіцяє Укрпошта, вже при реєстрації першого відправлення: реєстрація посилки, листа чи дрібного пакета займає менше часу, оскільки не потрібно наклеювати марки для оплати. Крім того, їх, на відміну від бандеролей, можна оформити у будь-який зручний час в "Особистому кабінеті", ще більше скоротивши час на перебування у відділенні.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини