Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни у реєстрації податкових накладних – пояснення від Мінфіну та ДПС

9 червня 2023, 09:08
2391
0
Автор:
Реклама

Рішенням уряду внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165 в частині створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних/ розрахунках коригування (далі - ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних та удосконалення автоматизованого моніторингу відповідності їх реєстрації в Єдиному реєстрі критеріям оцінки ступеням ризиків. Мінфін назвав головні новації.

Так, зміни вносяться до окремих положень автоматизованого моніторингу в частині питань встановлення ризиковості платника, особливостей застосування таблиці даних платника, в тому числі при визначені операцій, відображених у ПН/РК, критеріям ризиковості здійснення операцій. Зокрема, новими положеннями передбачається:

- встановити обмеження для територіальних органів ДПС приймати рішення про ризиковість платника за операціями з датою виписки податкових накладних, що перевищує 180 днів до дати прийняття такого рішення. (згідно діючих положень відповідний термін не обмежено, у зв'язку з чим платник може бути визнаний ризиковим на підставі інформації по операціям, здійсненим протягом останніх 3 років);

- надати платникам право адміністративного оскарження (на рівні ДПС України) рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість (ТПП) та рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості (згідно діючих положень такі рішення оскаржуються у судовому порядку, або неодноразово переглядаються на рівні ГУ ДПС в областях);

- запровадити автоматичну реєстрацію зупинених ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних у разі прийняття рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості та/або рішення про врахування ТПП, за виконання визначених умов.

До таких умов належать, зокрема:

- реєстрація таких ПН/РК зупинена на підставі відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з рішенням, до якого подані інформація та копії документів, за результатами розгляду яких прийнято рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку;

- операція в таких ПН/РК не відповідає критеріям ризиковості.

Відповідні зміни, кажуть у Мінфіні, сприятимуть дотриманню чесної конкуренції серед платників податків та покращенню ділового середовища.

Своєю чергою, ДПС вказала, що зміни наберають чинності 8 липня. Податківці додають, що змінено механізм застосування ТПП, зокрема в ознаках безумовної реєстрації ТПП буде спрацьовувати по ПН/РК, в яких зазначені операції виключно з УКТЗЕД/ДКПП, які були враховані по ТПП, крім ТПП платника податку, який відповідає критеріям ризиковості платника податку. Також було уточнено інформацію щодо того, якою комісією має виконуватись рішення суду про виключення платника з переліку ризикових. Виконання такого рішення має здійснювати комісія за основним місцем обліку платника.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини