Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якою первинкою ФОП підтверджує реальність транспортно-експедиторських послуг: ДПС навела в приклад судове рішення

Реклама

В Головному управлінні ДПС у Чернігівській області навели деталі рішення Шостого апеляційного адміністративного суду, в якому підтримано позицію податкового органу і підтверджено, що надані первинні документи не розкривають зміст та обсяг господарських операцій транспортного експедирування з ФОП.

До первинних документів на підтвердження надання транспортно-експедиторських послуг згідно з договором транспортного експедирування належать: товарно-транспортні накладні, документи, видані третіми особами у разі їх залучення експедитором до виконання послуг за договором транспортного експедирування, акти виконаних робіт, платіжні документи, які відповідають вимогам закону, розкривають зміст та обсяг господарської операції.

Позиція податкового органу щодо відсутності реального характеру господарських операцій між підприємством та ФОП обґрунтована:

- відсутністю в актах виконаних робіт змісту та обсягу господарської операції, одиниці її виміру, деталізованої інформації про фактично надані послуги, їх обсяг та характер, строків виконання та результатів здійснених заходів;

- відсутністю даних щодо порядку розрахунку ціни за надані послуги, тарифу за кілометр тощо;

- відсутністю у вказаних ФОП трудових ресурсів та транспортних засобів;

- відсутністю у товаро-транспортних накладних відміток перевізника та печатки перевізника, наявність яких є обов'язковою згідно з умовами укладених договорів транспортно-експедиційного обслуговування;

- відсутністю звітів експедиторів із зазначенням інформації про залучення третіх осіб до виконання договорів;

- залученням декількома ФОП одних і тих самих транспортних засобів для організації перевезень;

- ненаданням підприємством до перевірки довіреностей, виданих вказаним ФОП.

Тож саме недоведеність фактичного здійснення господарської операції позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування показників податкової звітності, зокрема, податку на прибуток.

Де підприємцю шукати роз?яснення законодавства та довідкову інформацію? Всі відповіді надасть LIGA360. Дізнавайтеся від експертів про новації воєнного стану та важливі новини для українського бізнесу. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини