Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Статистична і фінансова звітність подається до адресата виключно в електронній формі – затверджено зміни

9 червня 2023, 14:15
1708
0
Автор:
Реклама

Наказом Держстата від 28.03.2023 р. №124 внесли зміни до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики. Тим самим запровадили в органах державної статистики єдині підходи до збирання й оброблення статистичної та/або фінансової звітності, що подається в електронній формі.

Зміни закріплюють, що статистична звітність (респондентами - юридичними особами, відокремленими підрозділами юридичних осіб, розташованими на території України, відокремленими підрозділами юридичних осіб України, розташованими за кордоном, фізичними особами - підприємцями) і фінансова звітність (респондентами - юридичними особами) подається до адресата звітності виключно в електронній формі.

Респондент, який подає звітність в електронній формі відповідно до Порядку, повинен керуватися законодавством України, у тому числі в частині дотримання строків подання статистичної та/або фінансової звітності за звітні періоди, з урахуванням використання автоматизованої системи "Єдине вікно подання електронної звітності".

Для подання електронного звіту до адресата звітності респонденту необхідно мати:

- програмне забезпечення для формування електронних звітів відповідно до додатків до Порядку;

- доступ до мережі Інтернет і можливість відправлення/приймання електронних повідомлень за допомогою електронної пошти;

- чинні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів, сформовані кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг для уповноважених посадових осіб респондента, підписи яких є обов'язковими для статистичної та/або фінансової звітності;

- кваліфікований електронний підпис.

У разі необхідності надання респонденту копії поданого ним до адресата звітності електронного звіту такий електронний звіт переводиться у візуальну форму відображення із прикріпленням квитанцій про одержання та приймання адресатом звітності.

У випадку виникнення ситуації, коли дані прийнятого електронного звіту вимагають виправлення, адресат звітності надсилає респонденту квитанцію-повідомлення про необхідність повторного подання електронного звіту. Виправлений звіт подається адресату звітності згідно з Порядком. Якщо респондент не надіслав виправлену форму статистичної звітності та/або фінансову звітність у термін, зазначений у квитанції-повідомленні про необхідність повторного подання звіту, то форма статистичної звітності та/або фінансова звітність уважається поданою недостовірною.

Зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування. Станом на 08 червня відповідний наказ ще не був опублікований.

LIGA360 - універсальний помічник у роботі бухгалтера. Інструменти онлайн-звітності, правові сервіси для бухгалтера, професійні видання та календарі. Дізнайся більше переваг за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини