Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бухоблік основних засобів та запасів у державному секторі – Мінфін змінив умови застосування

21 червня 2023, 14:20
932
0
Автор:
Реклама

Наказом Мінфіну від 09.06.2023 р. № 310 затверджено зміни до деяких методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку для суб'єктів державного сектору.

Так, у Методичних рекомендаціях з бухгалтерського обліку основних засобів суб'єктів державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року №11, приміром, дали нове визначення для багаторічних насаджень та плодоносних рослин та оновили правила щодо отримання об'єкта основних засобів у результаті обміну. Новими стали норми, за якими:

- активи інфраструктури відповідають визначенню основних засобів та обліковуються як окремі об'єкти основних засобів, зокрема мережі доріг, системи каналізації, системи водопостачання та електропостачання;

- ліквідаційна вартість може збільшуватися до балансової вартості об'єкта або перевищувати її. У такому випадку нарахування амортизації дорівнює нулю до тих пір, поки його ліквідаційна вартість не зменшиться до суми, нижчої від балансової вартості об'єкта;

- строк корисного використання (експлуатації) та ліквідаційна вартість об'єкта основних засобів переглядаються на кінець звітного року в разі зміни очікуваних економічних вигод від його використання.

У Методичних рекомендаціях з бухгалтерського обліку запасів суб'єктів державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року №11, закріпили, зокрема, що вони:

- не поширюються на незавершені роботи за будівельними контрактами, включаючи контракти з надання послуг, що безпосередньо пов'язані з ними; фінансові інструменти; біологічні активи, пов'язані із сільськогосподарською діяльністю та сільськогосподарською продукцією під час збирання врожаю;

- не застосовуються до оцінки запасів, утримуваних суб'єктами державного сектору після збирання врожаю, до корисних копалин та мінеральної сировини за умови, що вони оцінюються за чистою вартістю реалізації відповідно до інших національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі, крім стандарту 123 «Запаси».

Зміни та нововведення у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини