Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ скоригував порядок платіжних операцій з електронними грошима

Реклама

Починаючи із 24 червня 2023 року діють зміни до Положення про випуск електронних грошей та здійснення платіжних операцій з ними. Вони передбачені постановою Правління НБУ від 22.06.2023 р. № 82.

Зокрема, на емітентів покладені обов'язки:

- надсилати повідомлення про відкриття або закриття електронного гаманця (відкритого включно через відокремлені підрозділи емітента) платнику податків - користувачу/комерційному агенту до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття електронного гаманця відповідно до законодавства України та проведення видаткових операцій за електронним гаманцем такого користувача/комерційного агента;

- перевіряти під час відкриття або закриття електронного гаманця споживачу/користувачу наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників. Емітент надсилає повідомлення в установленому законодавством України порядку до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця про відкриття або закриття електронного гаманця споживачу/користувачу, унесеного до Єдиного реєстру боржників, у день відкриття або закриття електронного гаманця.

Також уточнено, що емітент відкриває користувачу електронний гаманець для виконання власних господарських зобов'язань та господарської/підприємницької, незалежної професійної діяльності, а також діяльності зі сплати/приймання благодійних внесків/пожертвувань.

Окрім того, оновлено п. 63-65 Положення, які визначають перелік платіжних операцій з використанням електронного гаманця користувача, які емітент зобов'язаний забезпечити виконати, а також зобов'язання емітента забезпечити негайне погашення електронних грошей.

Бухгалтер знає всі відповіді - з LIGA360. Спробуй інформаційно-аналітичну платформу для пошуку робочих відповідей, актуальних експертних матеріалів та законодавчих новацій. Спробуй всі переваги прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини