Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На скільки оштрафують за пропущені терміни обов’язкової ПДВ-реєстрації

Реклама

В Головному управлінні ДПС у Запорізькій області пояснили наслідки, якщо запізнилися із обов'язковою ПДВ-реєстрацією.

Якщо загальна сума операцій з постачання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн, то така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання), крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи (п. 181.1 ПКУ).

У випадку обов'язкової реєстрації особи як платника податку Заяву подають до податкового органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій.

Коли останній день строку подання Заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, тоді останнім днем строку вважають наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.

Якщо особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, то вона:

- несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника;

- не має права на нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Якщо факт нереєстрації платником ПДВ буде виявлено податковим органом під час перевірки, до такого суб'єкта господарювання буде застосовано штрафні санкції згідно з п. 123.1 ПКУ (10% від суми визначеного контролюючим органом ПДВ-зобов'язання, або 25% у разі доказу умисності порушення).

Приміром, Головним управлінням ДПС у Запорізькій області проведена документальна перевірка і встановлено, що приватний підприємець відповідно до первинних підтверджуючих документів (Z - звітів, касових стрічок-чеків, книг РРО) реалізовував продукти харчування, алкогольні напої та тютюнові вироби на загальну суму 1370,8 тис. грн. Перевищення граничного розміру доходу в 1 млн. грн. досягнуто у вересні 2020 року і враховуючи вимоги пп.183.2 ПКУ, приватний підприємець підлягав обов'язковій реєстрації платником ПДВ з 10 жовтня 2020 року.

Проте він не надав заяву щодо реєстрації платником ПДВ, за що він був притягнутий до відповідальності за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника, без права нарахування податкового кредиту.

Усі потрібні документи для бухгалтера - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, бухгалтерської аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини