Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виплата державних дивідендів у 2023 році – в чому особливості воєнного періоду

Реклама

Базовий норматив відрахування дивідендів на державну частку за підсумками фінансово-господарської діяльності у 2022 році, що сплачуються у 2023 році для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, визначений постановою КМУ від 18.04.2023 р. № 358 (далі - постанова № 358).

Для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100%, у т. ч. дочірніх підприємств, базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, становить 50% (за умови спрямування 30% чистого прибутку на відновлення пошкодженого майна та протидію збройній агресії російської федерації).

При невиконанні вказаних умов (зокрема, у зв'язку з відсутністю у господарського товариства майна, пошкодженого внаслідок збройної агресії російської федерації) таке господарське товариство за результатами фінансово-господарської діяльності у 2022 році спрямовує на виплату дивідендів до держбюджету 80% чистого прибутку.

До того ж, враховуючи п. 2 Постанови № 358, господарські товариства можуть відраховувати частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами діяльності у 2022 році, у більшому розмірі.

Тож, коли прийнято господарським товариством рішення про спрямування 30% чистого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності у 2022 році на відновлення пошкодженого майна та протидію збройній агресії російської федерації, це повинно бути обов'язково відображене у фінансовому плані такого господарського товариства на 2023 рік (у розділі «Розподіл чистого прибутку» таблиці ІІ та інших розділах залежно від економічної сутності передбачених витрат).

Джерело: повідомлення Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини