Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допомога на поховання у 2023 році: ПФУ пояснив про заяву-розрахунок та сумісників

Реклама

Про подання заяви-розрахунку для отримання допомоги на поховання висловилася в ПФУ (лист від 13.06.2023 р. № 2800-030401-8/32247).

Наразі технічно реалізована функція подання страхувальниками через вебпортал електронних послуг ПФУ заяв-розрахунків для отримання фінансування, до яких включено допомогу на поховання застрахованої особи або члена сім'ї застрахованої особи.

Тож, якщо заява та документи, необхідні для призначення та виплати допомоги на поховання померлого, подані одержувачем допомоги у строк, визначений ст. 24 Закону № 1105, то для отримання допомоги на поховання страхувальнику необхідно сформувати в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ заяву-розрахунок, до якої включити суму допомоги на поховання (Тип заяви-розрахунку "Паперові документи", тип додатка "Додаток 3") або подати таку заяву-розрахунок у паперовій формі до сервісного центру ПФУ.

Що стосується надання допомоги на поховання за місцем роботи за сумісництвом, то в ч. 1 ст. 22 Закону не врегульовано питання призначення та виплата допомоги на поховання, тому таку допомогу призначають та надають будь-яким страхувальником, з яким застрахована особа на момент настання страхового випадку: перебувала в трудових відносинах; виконувала роботи або надавала послуги на підставі цивільно-правового договору.

Допомогу на поховання призначають на підставі оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

Про це йдеться у листі ПФУ від 14.06.2023 р. № 2800-030401-8/32608.

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини