Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент хоче змінити дати Різдва, Днів Державності та Захисників – законопроект

29 червня 2023, 10:05
776
0
Автор:
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано внесений Президентом проект Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (реєстраційний №9431 від 28.06.2023). Метою законопроекту є відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту українському народові тривалий час нав'язувались російська ідеологія у майже всіх сферах життя, у тому числі стосовно дотримання юліанського календаря та святкування Різдва Христового 7 січня. Різдво Христове - це велике християнське свято, яке є невід'ємною частиною нашої української культури. Більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий - новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня. Ну а зміна дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення на тринадцять повних календарних днів дат відзначення Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня) та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня).

Святкування Дня Української Державності пов'язане з вшануванням пам'яті видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, а Дня захисників і захисниць України - з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Додамо, що Різдво 25 грудня вже є святковим днем згідно з КЗпП, а після ухвалення законопроекту святкування Різдва 7 січня буде прибрано з Кодексу.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини